Разговор са градоначелницом Инсбрука

У суботу, 7. априла 2018. године, протојереј Александар Столић, надлежни парох инсбрушки, посетио је градоначелницу Инсбрука гђу Кристину Опиц Плерер (Christine Oppitz-Plörer). Током састанка вођени су конструктивни разговори са циљем да се заједници православних Срба изађе у сусрет како би трајно решили проблем богослужбеног места.

Парох Александар Столић је том приликом доставио у писаној форми питања за Градоначелницу која врши ову одговорну функцију већ 10 година и добро је упозната са досадашњом сарадњом градских званичника и Српске Православне Цркве. У одговору који је доставила, гђа Плерер је потврдила да српска заједница има веома важно место у граду и да је веома радује чињеница да су Срби у могућности да дају вредан допринос слободном суживоту.

Упитана да ли постоји идеја и тежња да се заједнички рад и сарадња градских власти и Српске Цркве побољша и додатно ојача, Градоначелница је одговорила да су протекле године показале да су изграђени међусобни односи добра основа и темељ на коме се може даље градити, као и да је она свакако увек на располагању за директне контакте и разговоре.

Градоначелница Плерер је овом приликом обећала да ће се у потпуности ангажовати како би помогла нашој Црквеној заједници да нађе адекватно решење за проблем богослужбеног простора, који постоји већ 25 година. -Лично схватам колико је хитно да се ово питање реши и мислим да би уже градско језгро највише одговарало потребама ваше Цркве. Заменик градоначелника г. Кристоф Кауфман (Christoph Kaufmann) и ја радо ћемо се лично заложити и затражити разговор о овој теми и са представницима бискупије у Инсбруку, закључила је градоначелница.

У наставку доносимо цео разговор:

Функцију градоначелнице вршите већ 10 година. Како из Ваше перспективе изгледа сарадња представника града Инсбрука и Српске Православне Цркве?

-Лично се залажем за конструктивну сарадњу свих верских заједница у нашем граду. Последњих година могли смо у оквиру Мултирелигијске платформе Инзбрука да постигнемо много тога и да достигнемо бројне показатеље отвореног друштва. Поред тога ми је и лични контакт са свим појединачним верским заједницама веома битан. Добру сарадњу са Српском Православном Црквом у том погледу изузетно ценим,а мој циљ у будућности је да се та сарадња настави.

-Како видите Православне Србе у Инсбруку и које место ми овде заузимамо?

-Православни Срби заузимају важно место у нашем граду. Посебно је упечатљиво колико је активна и жива Ваша заједница. То не оплемењује само Српску Православну Цркву, већ и цело друштво нашег града.  Изузетно сам захвална за овај значајан допринос у постизању плурализма и мирног суживота у граду.

-Да ли имате идеје и импулсе који би могли да побољшају и унапреде сарадњу града Инсбрука и Српске Православне Цркве?

-Последњих година могли смо да створимо добар темељ за конструктивно заједништво. На томе треба даље градити. Врло радо стојим на располагању за непосредне разговоре са Вама.

-Да ли бисте као градоначелница и председавајућа града Инсбрука могли да нам помогнете да решимо наш већ 25 година постојећи проблем који се односи на просторије како бисмо побољшали рад и функционисање Српске Православне Цркве у Инсбруку?

-Православни Срби могу рачунати на моје пуно залагање у потрази за већим просторијама за њихову Цркву. Лично сам свесна колика је потреба за тим. Седиште видим пре свега у унутрашњем делу града. Врло радо ћу заједно са г. Кристофом Кауфманом, мојим замеником, тим поводом водити разговоре са инсбрушком бискупијом.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска