Разговор са секретаром Епархије канадске: протонамесник Александар Црногорац

Радио Кичинер: Оче Александре, које српспске заједнице је обишао Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј?

О. Александар: Помаже Бог вама и вашим слушаоцима! Хвала што редовно најављујете и извештавате о активностима Његове Светости Патријарха српског и Администратора Епархије канадске, у току његовог боравка у Канади. Као што ваши слушаоци већ знају, Патријарх Иринеј је обишао заједнице православних Срба који живе у Оквилу, Торонту, Нијагари, Едмонтону, Ванкуверу, Виндзору, Лондону, и Монтреалу. У плану је да посети и Црквено-школске општине у Хамилтону, Мисисаги, Кичинеру и Ватерлу.

Радио Кичинер: Какав је дочек Српског патријарха и пријем код верника?

О. Александар: Ових дана смо сведоци ангажовања нашег вредног Архипастира и његовог рада на њиви Господњој, овде код нас у Канади. Након одлуке Светог архијерејског сабора СПЦ и именовања његове Светости Патријарха српског Иринеја за Администратора Епархије канадске, он је ево, дошао у Канаду. Неуморно обилази и посећује сва места где народ српски живи. И тај његов труд није узалудан. Народ види и осећа. Наш Патријарх је у свим местима дочекан величанствено, како и доликује Првојераху наше свете Цркве. Његове речи су умилне, утешне и лепе. На сваком свом кораку у Канади, он сеје речи слоге и љубави међу нама. Патријарх смирује страсти које су настале након одлуке Сабора да разреши епископа Георгија, од даљег управљања Епархијом канадском. Поручује да то јесте трагедија Цркве и несрећа, када се разреши један Епископ од даљнег управљања Епархијом, али Одлуке Сабора сви морамо поштовати и треба да радимо смерно и мудро како би се умирило тренутно стање. Сви треба да прихватимо Одлуке Сабора које су једнаке за све.  Епископи треба да прихвате и повинују се одлукама Сабора као Епископи, свештеници као свештеници, и верни народ као верни народ. Свети Архијерејски Сабор је највеће Црквено тело које сачињава тридесет осам Епископа, и ми треба да се трудимо да све одлуке Сабора прихватимо и испоштујемо како не би наудили својој Цркви. Тако треба и да радимо, по духу Светог Писма, Васељенских и Помесних сабора. Својој пастви у Канади, Патријарх поручује и храбри нас да останемо у јединству и слози, да нас не би „некакав дух злобе савладао, и да се њиме неби заразили многи“.

Радио Кичинер: Каква је ситуација у самој канцеларији Епархије?

О. Александар: Осим дарованог Архипастирског благослова, којег су се удостојиле скоро све Црквено-школске општине у Епархији канадској, наш Патријарх је обновио и ставио у функцију сва Црквена тела, која су у циљу нормалног функционисања и живота Епархије канадске, наставила са својим радом. Одржана су два састанка епархијског Савета, као и Црквеног суда, што је довело до конструктивних решења за тренутну ситуацију у Епархији канадској. Канцеларија Епархије канадске је ставена у функцију. Тренутно стање изгледа нормално и можемо рећи доста добро, јер се црквени и богослужбени живот одвија несметано, а то је најважније у овим тренуцима. С тим у вези, апелујемо на све Православне вернике у Канади да не подлежу полуистинама које се путем одређених и недобронамерних медија понављају већ дуже време. Права и једина истина је да нема никаквог раскола у Српској православној цркви у Канади. Бивши Епископ канадски Г. Георгије, прихватио је одлуку Сабора о својој смени у управљању Епархијом канадском, баш као што су то прихватили и сви свештеници ове Епархије.  Верни народ такође, а томе су доказ окупљања верника у огромном броју – где год је Патријарх боравио и служио.

Радио Кичинер: И за крај, која је порука Његове Светости нама Србима у Канади?

О. Александар:  Све његове речи су снажне поруке мира, јединства, љубави и слоге својој пастви. Опомиње нас да не заборавимо ко смо и шта смо ми у овоме свету. Да смо деца Светога Саве и да као такви морамо да чувамо своју свету веру, културу, обичаје и језик као најсјајнији бисер међу свим језицима. Црква наша можда јесте мала, али је Дух Свети који је у њој, неизмерно велики. Он је са нама и даје се свима кроз учешће на светим Тајнама. Црква није заборавила на своју децу овде, и поред тога што су далеко од своје матице. Далеко су од Пећке Патриаршије, својих Дечана и Жиче, али нису далеко од њихових молитава и љубави. Можда јесмо удаљени по географији, али нисмо по духу. Између бројних порука које нам је Свјатјеши Патријарх поклонио у ових пар седмица свог боравка у Канади, издвојио бих само ову поруку нашег Патријарха, и тиме завршио ово своје обраћање: „Чуваће Бог наш народ и поред тога што има много искушења, све док у храмовима својим певамо сви заједно – Господе помилуј! Имамо много мученика и јама са моштима мученика, али они су победоносци. И ми који их прослављамо кроз њих постајемо победоносци. Останите народ који воли своју веру, који воли слободу и који воли сва створења Божија“

Радио Кичинер: Хвала оче Александре.

О. Александар:  Богу хвала.

Извор: Епархија канадска