Разговори о вјери

Ових дана су, у просторијама Црквено-народног дома Светог Василија Острошког у Нишићу, почели "Разговори о вјери“, намијењени свима који желе да употпуне и прошире своје знање о нашој православној вјери. Организатор је Црквена општина Никшић, а медијатор свештеник Слободан Јокић, архијерејски намјесник никшићки.

Он је приликом првог, уводног разговора, којем се одазвало тридесетак младих, напоменуо да ће током наредних сусрета разговарати о различитим темама, које заокупљају младе људе, а који у тим осјетљивим годинама живота најчешће и траже одговоре на питања: ко сам, шта је смисао мог живота, куда идемо.

"Разговараћемо о Богу, вјери, светитељима, човјеку, природи, религији уопште, младима, браку, породици монаштву, васпитању, медијима (технологији), љубави, спорту, наркоманији, животу, смрти, филму, музици, мистици, стваралаштву, савременом друштву, егзистенцијалним питањима, вјечности, молитви, философији, теологији, историји, умјетности, науци и научницима и њиховом односу према вјери, путовањима“, казао је јереј Слободан Јокић.

Он је, затим, одржао кратко предавање о вјери, подсјетивши на ријечи апостола Павла из посланице Јеврејима, којима се каже да је "Вјера основ свега чему се надамо, потврда ствари невидљивих“, а Свети Јован Златоусти каже "Вјера је почетак нашег новог бића/ постојања, и њоме заједничаримо у Христу, само ако је до краја одржимо чврсто“.

"Гледање стварности која је невидива могуће је благодарећи слободи која је дар Светог Духа, јер гдје је Дух Господњи ондје је слобода (2. Кор. 3, 17). Слободно постојање подразумјева надилажење свих слабости и ограничености природе: гријеха, зла и саме смрти. Основ постојања ослобођеног од смрти јесте вјера у Васкрсење Христово. То је уједно и основ личности сваког хришћанина, јер бити личност управо значи слободно и вјечно постојати“.

"Наша хришћанска православна вјера није само наша лична вјера, лично надахнуће, макар оно било и харизматичко, благодатно надахнуће, попут, на пример, неких харизматика, пророка и светих људи, него je и сама, лично наша вјера увијек црквена реалност, саборни дар Христов Његовим - црквеним удовима. Из реченог можемо закључити да вјера није само увјерење/ убјеђење, него наше ново битисање и живљење, тј да се са Христом сједињујемо не само голом вјером, него и животом, сваким тренутком живота, и живљења“, рекао је, између осталог, свештеник Јокић.

Изложена тема је изазвала велико интересовање присутних, па је услиједила дискусија. Током скоро двочасовног разговора размијењена су бројна мишљења, а сљедећег понедјељка тема разговора биће Млади и интернет.

Извор: Епархија бидимљанско-никшићка