Реаговање турских интелектулаца

Критиковање претварања Свете Софије у џамију није престало ни на дан прве молитве у петак. Орхан Памук, добитник Нобелове награде за књижевност, рекао је да је реконверзија супротна намерама Мустафе Кемала Ататурка. Његов циљ је била секуларна и истовремено Турска под утицајем муслимана. Памук је у интервјуу за Дојче Веле објаснио: „Турска као део велике европске културе и цивилизације“. Међутим, опозиција очигледно није снажна против Ердоганове одлуке, а критичаре нема ко да саслуша.

Муслимански интелектуални и опозициони политичар Цихангир Ислам оптужио је турску владу за лицемерје. „То неће бити молитва, биће политичка демонстрација“, рекао је он листу die Welt. Влада жели да сачува своју власт: „То је једини разлог зашто понекад користи верску реторику."

Овај турски посланик такође је оспорио покушај  „исламизације" своје матичне земље. „Турска није исламизирана, њоме управља ауторитарни режим", рекао је Ислам. Као муслимански грађанин, он чезне за Турском у којој превладавају људска права, владавина закона и демократија.

Извор: Катпрес (са немачког Информативна служба СПЦ)