Редовна скупштина Удружења "Владика Сава Косановић“

Редовна скупштина Удружења "Владика Сава Косановић“
Редовна скупштина Удружења "Владика Сава Косановић“
Редовна скупштина Удружења "Владика Сава Косановић“
Редовна скупштина Удружења "Владика Сава Косановић“

У оквиру годишње свечаности и помена митрополиту Сави Косановићу, које је организовало Удружење Бањана и Рудињана „Владика Сава Косановић“, у Никшићу је 26. фебруара 2017. године одржана редовна годишња скупштина овог Удружења. Рад друге редовне скупштине и активности Удружења благословио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије.

-Наш завичај увијек нас привлачи, опомиње, даје нам снагу, али мало нас је више у завичају, међутим то нам не даје оправдање да га заборавимо. Најбоље ћемо његовати наш завичај и сјећање на њега ако се будемо сабирали у име Божје и у име братске љубави. То је оно што нас, увијек, обједињује и даје нам снагу, рекао је Преосвећени Владика.

Удружење „Владика Сава Ксоановић“ треба да се шири и окупља Бањане и Рудињане ма гдје живјели. Ако има тенденцију да се шири и окупља оно ће доказати и посвједочити разлог свог постојања. У супротном, оцијенио јеВладика,уколико би се сужавало само на оне који живе у Никшићу, Бањане и Рудине, то би била негација идеје Удружења, идеје, коју је посвједочио својим животом и дјелом блаженопочивши Митрополит Сава Косановић.

-Велика личност у којој се, на неки начин, сви можемо наћи, у којој сви имамо свијетли, блистави и незамјењиви примјер, поручио је Владика Јоаникије.
Он је изразио задовољство што је Удружење већ показало своје резултате и дало плодове, издавањем два „монументална“ Љетописа Удружења из којих може много тога да се научи. Велики квалитет рада овог Удружења јесу и црквено-народна сабрања, а посебан значај је ималонедавно освећење цркве на Вучјем долу. Овај догађај, који је од великог, не само локалног него и свесрпског значаја, на неки начин је,сматра Епископ Јоаникије, дјело људи из овог Удружења.

-Показало се да имамо снагу уколико знамо да се објединимо, да се сложимо и да нас међусобна слога и љубав у име Божје загрије, онда можемо чудо чинити. Треба наћи основе на којима сви стојима и које нам дају снагу. Молитвама блаженопочившег Митрополита Саве Косановића, ради његових молитава и жртве, Господ излива благослов на све нас који се трудимо да учинимо колико можемо за свој завичај, као што је и он чинио, да порадимо на томе да се не заборавимо и да у овом нашем времену нађемо израз по којем ће нас препознати савременици и наше потомство, закључио је Његово Преосвештенство.

Поздравном ријечју обратио се, потом, Бранислав Баћовић, предсједник Удружења. Скуп су поздравили и гости скупштине, међу којима Гојко Кнежевић, у име Завичајног удружења „Клуб Велика“, који је казао да су Бањани и Рудине вјековима, па и данас, периферија или крајина, али само географски. -Историјски, овај крај је једно од средишта цивилизације. Да за то немате друге трагове до Црвене стијене, Ријечана, манастира Косијерево и Вучјег дола, имате довољно и за цио континент, а не мало племе на овој посној земљи, баш као што сте знаменитих личности дали довољно и за неку вељу државу. Да немате никог другог до Митрополита Саву Косановића, па легендарне војводе, сердаре и без титула јунаке, учењаке и стручњаке у науци и култури – имате са ким пред свијет изаћи, казао је Кнежевић.

Он је, овом приликом, захвалио епископу Јоаникију за „немјерљиву помоћ у организацији седамдесетогодишњег помена жртвама у Велици и за све што чини на духовној обнови Велике“.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка