Референдум у Ирској: Оштра критика Римокатоличке Цркве

Кардинал Пароли: „Пораз за човечанство“ - Ерфуртски бискуп Најмајер: „Оно што није једнако, не може се ни сматрати једнаким“.

Ватикан – Бон, 27. мај 2015. -    Државни секретар Ватикана кардинал Пјетро Паролин окарактерисао је референдум у Ирској о истополним браковима као „пораз за човечанство“. Он је „веома разочаран“ исходом референдума у корист хомосексуалних бракова, истичу  италијански медији у уторак увече.

Римокатоличка Црква мора ову стварност „узети на знање“ и ојачати своју јеванђељску проповед. Имајући на уму предстојећи Бискупски синод ујесен, кардинал је казао да ће Црква све учинити да „традиционалну породицу одбрани, заштити и негује“, пошто та породица представља будућност за човечанство и за Цркву.

Ирска се прошлог викенда као прва држава из Европске уније изјаснила за равноправни хомосексуални брак са традиционалним браком. Већина гласача у углавном католичкој земљи гласала је  са 62,1% за хомосексуални брак. „Хомо-брак“  ће, тако, бити унет у ирски устав.

И у Немачкој је исход овог референдума наишао на оштру критику Цркве. Католички бискуп Ерфурта Улрих Најмајер одбацио је идеју брака истополних лица. Без обзира на једногласни резултат референдума у Ирској, ја се чврсто држим схватања брака који подразумева „вечити савез мушкарца и жене“, изјавио је он за новине у Тирингену. „Оно што није једнако, не може се ни сматрати једнаким“, рекао је бискуп.

Извор: Катпрес (Рад. Ракић)