Рехабилитован проф. др Радослав Грујић

У Палати правде у Београду проглашена рехабилитација академика проф. др Радослава М. Грујића, бившег професора Православног богословског факултета Универзитета у Београду.

Одлуком Вишег суда у Београду проглашене су ништавним одлука Суда части Београдског универзитета из 1945. да се професор Грујић због сарадње са окупационим властима и идеолошког утицаја на омладину лиши професорског звања и одлука Одбора четвртог насеља Првог народноослободилачког рејона да му се одузме српска национална част.

Одлуку Вишег суда саопштио је судија Предраг Васић, образложивши своју пресуду позивањем на документа специјалне полиције и Гестапоа, у којима се проф. Грујић, упркос свом аустроугарском пореклу, описује као непријатељ Рајха и националсоцијализма, проруски оријентисан  и упорни противник немачког утицаја на високо школство у Србији. У пресуди је саопштено да се сарадња проф. Грујића са Недићвом владом на изради Српског цивилног културног плана може протумачити само његовом спремношћу да своју стручност стави у службу очувања и истраживања српског културног блага. Високи суд је указао и на правне недостатке одлуке коју је против проф. Грујића изрекла Комисија за ратне злочине, указујући да је њен задатак био да прикупи доказни материјал а не да изриче пресуде.

Захтев за рехабилитацију поднео је др Владимир Давидовић, опуномоћеник Православног богословског факултета и један од иницијатора за исправљање велике неправде која је нанета овом изузетном богослову, научнику и хуманисти. У свом завршном обраћању пред Вишим судом др Давидовић је, поред бројних аргумената из досијеа и бележака Гестапоа и специјалне полиције, приложио суду студију Александра Стојановића, вишег научног сарадника при Институту за новију историју, о Српском цивилном културном плану, у којој се тврди да је Грујићево деловање у ратним приликама било родољубиво, и да је он наступио као аполитичан експерт, заинтересован за пописивање, истраживање и очување српске културне баштине.  

У изјави за наш радио др Владимир Давидовић је рекао да је овом пресудом избрисана велика неправда према проф. Грујићу, човеку који је толико допринео истраживању, спасавању и очувању сведочанстава о српској православној култури.

Професор ПБФ др Богољуб Шијаковић рекао је да је пред Вишим судом доказано да је процес који је вођен против проф. Радослава Грујића у правном смислу био бесмислен и да је представљао праву идеолошку фарсу. Повраћена је част човеку којим се сви ми можемо поносити,а ова одлука буди наду да ће и многим другима, чији образ је био укаљан срамним пресудама, бити враћено достојанство бораца за жртве које је наш народ положио у претходним ратовима, истако је проф. Шијаковић.

Ангажовање професора Грујића у изради Српског цивилног културног плана односило се на пописивање ретких српских црквених књига на територији Југославије и у окружењу и за објављивање извора за Српску националну и црквену историју, а ова делатност није се ни по чему разликовала од онога што је проф. Грујић чинио као професор Историје српске Цркве, рекао је Александар Стојановић, виши стручни сарадник при Институту за новију историју.