Рекордно мали број деце крштено у Шведској због „демографских промена“

Скоро 50.000 новорођених је крштено у Цркви Шведске 2017. године, што је рекордно ниска стопа 42%, како извештава Радио Шведска. Један од разлога је што многи родитељи потичу из иностранства и немају никакве везе са Црквом Шведске.

„Године 2000.  било је крштено 73% новорођених Швеђана, али после тога бројке су почеле постепено да падају. Године 2010. скоро више од половине новорођене деце било је крштено, а сада смо пали на 42%,“  изјавила је за Радио Шведску менаџерка аналитике Шведске Цркве Пернила Јонсон.

У округу Стокхолм, крштено је тек 32 процента новорођене деце, што је најмањи проценат у земљи. С друге стране скале је округ Норботен који се налази у најсевернијем делу Шведске, где је крштено 62%  њих новорођених.

Према Јонсоновој, демографске промене као резултат масовне имиграције представљају један од главних разлога за овај пад. Она је истакла да су бројке крштених најнижи у великим градовима, урбаним местима и општинама до којих се редовно саобраћа.

Међутим, слабљење религиозности међу етничким Швеђанима може такође бити други рзалог, јер постепени пад у броју крштених повлачи за собом и број конфирмисане деце, који је преполовљен, јер само њих 27 процената 15-годишњих Швеђана прође кроз конфирмацију (миропомазање).

Раније ове године, Шведска Црква је објавила рекордан пад у броју верника, што је кулминацију вишедеценијског тренда. Данас Шведска Црква има око 6.1 милион верника, скоро 60 процената укупног броја становника, што је историјски низак број. Ради упоређење,  ова Црква  је имала 7.8 милиона верника 1990. гдоине, што показује пад од 22 процента за мање од три деценије.

Према свежим подацима Статистичког завода Шведске, који су објављени раније ове недеље, скоро 25 процената становника ове нордијске нације од 10 милиона становника има страно порекло, што је рекордно висак проценат и представља повећање за 14 процената у поређењу са 2016. годином. У три општине (Боткирка, Содерталје и Хапаранда) етнички Швеђани су званично мањина.

После неколико имиграционих таласа из Финске 1960-тих и 1970-тих, и са Балкана 1990-тих, Шведска се суочава са оштрим увећањем тражилаца азила из доминантно муслиманских земаља Блиског истока и северне Африке у последње две деценије, са рекордним бројем од 163.000 2015. године.

Извор: ОСР (са енглеског Информативна служба СПЦ)