Религије граде заједнички дом -богомољу у Берлину

„Oно на шта се нико није одважио“

У Берлину желе хришћани, Јевреји и муслимани да подигну заједнички дом-богомољу. Финансираће се искључиво од прилога верника.

Искључиво из прилога верника требало би да хришћани, Јевреји и муслимани саграде заједничку богомољу у којој ће се заједно молити и исповедати своје учење.

Иницијатори овог пројекта ће ускоро започети такозвану Crowdfunding -кампању. Они који желе да подрже овај пројект, позвани су да симболично томе допринесу тиме што ће „принети на жртву“ неколико цигала у вредности од 10 евра и подржати овај јединствени пројект. Он би требало да изнесе око 43,5 милиона евра, а са градњом би требало да се отпочне 2016.г. За изградњу ове богомоље предвиђене су две године.

У овој богомољи би требало да се нађу сакрални простори трију религија, који би се сливали у заједнички молитвени простор. Мимо богослужења предвиђен је форум са предавањима и разговорима који би водили јачању тространог међусобног разумевања. Организатори истичу да су и неверујући, атеисти, агностици и скептици било које врсте радо позвани на заједничке дискусије са представницима религија.

Ова богомоља би требало да се нађе на Петровом плацу јужно од острва на берлинској реци Спре у средишту Берлина (Berlin-Mitte), на коме су археолози нашли остатке негдашњег храма из 13. века.

У овом доиста одважном и још небивалом пројекту су активни, из крила хришћана, само представници Евангелистичке цркве Немачке.

Протођакон Зоран Андрић, Минхен