Реномирани академски кругови на симпосиону у Италији затражили од македонских власти хитно ослобађање Архиепископа Јована

Апел учесника симпосиона „COLLOQUI DIONISIANI“ властима у Скопљу за хитно ослобађање из затвора прогоњеног Архиепископа охридског г. Јована

Недавно је у манастиру „Свети Јован Калавријски“, у Bivongi, Калаврија, Италија, по трећи пут одржан међународни симпосион „COLLOQUI DIONISIANI“, симпосион не малог значаја и за православље, који је за кратко време успео да постане веома популаран у академским и теолошким круговима.

Реч је о духовно-теолошко-академском скупу највишег ранга, на коме узима учешће велики број међународно реномираних излагача. Овогодишња конференција је била посвећена Васељенским саборима, а теме ће допринети припремама будућег Свеправославног сабора.

Учесници из Италије су били : Antonino Mantineo, Vescovo Siluan Span, Paolo Ricca, Pino Silvestri, M. Hamam, Francesco Zanchini, Lorenzo Sinisi, Enrico Morini, Constantin Totolici, Arcivescovo Antonio Cantisani, Octavian Schintee, Giovanni Battista Varnier, Salvatore Berlingò, Salvatore Rapisarda, Giorgio Barone-Adesi, Andrea Saguna, Alberto Sarra; из Русије: Владимир Василик, Владислав Жупин; из Грчке: Јоанис Панајотопулос, Василиос Кукузас, Никос Мајорос; из Црне Горе: Велибор Џомић; из Белосрусије: С. Калинин; Бугарске: Иван Иванов, Диљан Николчев; из Велике Британије: David Harte; из Румуније: Јоан Козма, Алба Јулија.

Поред великог научног интересовања, ове године у оквирима симпосиона, одиграла су се и два значајна догађања:

  • прво, отварање Центра за надгледање поштовања верских слобода у Европи, а посебно на Медитерану, и
  • друго, Апел учесника симпосиона, који ће бити и јавно послат на адресе властима у Скопљу, за хитно ослобађање из затвора прогоњеног Архиепископа охридског г. Јована.

Извор: Православна Охридска Архиепископија