Renovatio in Christus - Обнова у Христу - изложба о Другом ватиканском концилу

Једна немачка изложба о Другом ватиканском концилу доспела је до центра Римокатоличке Цркве. Три месеца ће посетиоци у Campo Santo Teutonico, непосредно уз апсиду базилике Светог Петра у Риму, моћи да стекну увид у овај значајан црквено-историјски догађај. Ректор овеустанове, старе преко 1200 година, др Ханс-Петер Фишер је желео да се за време Синода бискупа о браку и породици организује ова изложба како би међународни чланови Синода били у прилици да о 50-годишњици Другог ватиканског концила посете ову документарну изложбу. У непосрдној близини зграде Синода је истакнут транспарент са натписом „Renovatio in Christus“ = ”Обнова у Христу”.

На отварању ове изложбе средином септембра месеца били су присутни председавајући Бискупске конференције Немачке Рајнхард кардинал Маркс, бискуп Курије Јозеф Клеменс и надбискуп из Фрајбурга Стефан Бургер.

На овој документарној изложби се могу видети многе фотографије са познатим протагонистима-учесницима ондашњег Другог ватиканског концила (1962-1965). Реч је о шесторици личности које су биле веома ангажоване у у припремама и раду Концила: кардинал Августин Беа, језуит Хуго Ранер, тројица потоњих папа - Јован XXIII, Павле VI, Бенедикт XVI, као и баварски кардинал Јулиус Депфнер.

Ректор др Фишер каже да су га све ове личности фасцинирале својим делом и да је овом документарном евокацијом зацело желео да за време Синода бискупа из целога света веје препородитељски дух Другог ватиканског концила, који је окончан пре пола столећа. 

Ректор др Фишер не жели само да подсети на историју овог Концила, већ и да се саборни дух продора и ”обнове у Христу” осети. ”Ми се морамо, вели он, свакога дана суочити са питањем: ”Шта жели Исус Христос од људи? Како би Спаситељ данас реаговао? Како би се он односио према избеглицама? О томе нам може многе одговоре дати Други ватикански концил”, закључује ректор.

Већ првог дана након отварања ове изложбе посетило ју је око 300 лица. Изложба носи назив: „Erneuerung in Christus. Das Zweite Vatikanische Konzil (1962-1965)” = ”Обнова у Христу. Други ватикански концил (1962-1965)”, и трајаће до 8. децембра 2015.г., односно до дана када је пре педесет година окончан Други ватикански концил.

протођакон Зоран Андрић, Минхен/Рим