Републичко такмичењe из Православне вјеронауке

Републичко такмичењe из Православне вјеронауке
Републичко такмичењe из Православне вјеронауке
Републичко такмичењe из Православне вјеронауке
Републичко такмичењe из Православне вјеронауке

У организацији Републичког педагошког завода Републике Српске и Српске православне Цркве 16. aприла 2016. године у Oсновној школи „Јован Јовановић Змај“ Србац одржано је завршно Републичко такмичење из Православне вјеронауке. На такмичењу су учествовали ученици 6. разреда основне школе, а тема такмичења била је „Нема љепше вјере од хришћанске“. Ова тема је обухватала реализоване наставне садржаје из Православне вјеронауке од другог до шестог разреда (у шестом разреду само први период Хришћанске Цркве). На такмичењу је учествовало укупно 17 ученика са подручја читаве Републике Српске и Дистрикта Брчко.

Побједник Републичког такмичења за школску 2015/16. годину је ученица Основне школе „Кнез Иво од Семберије“ у Бијељини Анђела Броћета, која је освојила 96, од могућих 100 бодова. Друго мјесто је освојио ученик Основне школе „Свети Сава“ у Зворнику Тадија Матић, а треће мјесто ученик Основне школе „Вук Караџић“ у Власеници Филип Даниловић.

По завршетку тестирања ученика прегледани су тестови, проглашени резултати, а потом су подијељене награде ученицима. Прво су  подијељени поклони свим ученицима и вјероучитељима, а затим су додијељене награде ученицима који су освојили прва три мјеста. Награде за овогодишње Републичко такмичење обезбиједили су: Предсједник Катихетског одбора Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански Г. Хризостом, директор Основне школе „Јован Јовановић Змај“ Србац Верољуб Малетић, намјесник србачки протонамјесник Жељко Сарић и Удружење „Kраљевина Србија“ под покровитељством Престолонаследника Александра Карађорђевића.

Послије додјеле награда у ресторану „Монументал“ у Српцу организован је заједнички ручак за све ученике, вјероучитеље и госте, под покровитељством начелника Општине Србац, Драге Ћирића. Након ручка, ученици, вјероучитељи и гости су посјетили манастир Осовицу код Кобаша, са чиме је завршен програм Републичког такмичења.