Рестаурација фресака у Призрену

На цркви Свети Георгије у Призрену стручњаци из Грчке почели конзервацију и рестаурацију фрескописа из 15. века. Ускоро радови и на Богородици Љевишкој. Светиње су тешко страдале у нападу албанских екстремиста 2004. године.

Стручњаци из Византолошког института у Солуну почели су радове на конзервацији и рестаурацији оштећеног фрескописа у српској православној цркви Свети Георгије у Призрену, саграђеној у 15. веку, речено је агенцији Бета.

Радове изводе Јоргос Констатинидис и Рица Трајанопулу, а све је, према речима свештеника Саве Јањића, у оквиру пројекта обнове који се ради на основу Меморандума о обнови српске православне баштине.

Констатинидис је подсетио да су прошле године два месеца, такође, радили на пословима рестаурације и конзервације у тој призренској цркви и најавио да ће ове године радови трајати четири месеца.

"Ови радови су велики изазов, јер су фреске много оштећене. Тешка оштећења захтевају стрпљење и улагање додатног времена и енергије у овај рад. Тренутно специјалним спрејем и специјалним материјалом радимо на лепљењу преосталих обојених површина како бисмо их заштитили од евентуалне влаге", рекао је Констатинидис.

Он је додао да ће потом уследити лепљење фрактура, затим ретуширање, освежење и завршавање конзервације и рестаурације тог веома вредног фрескописа.

Архимандрит Сава Јањић рекао је да је реч о последњој фази радова на фрескопису.

"Остало је још да се обави конзервација и рестаурација фресака у цркви Богородица Љевишка и да се санирају најновије штете које су везане за недавно оштећење црквеног крова на овој светињи", рекао је за Сава Јањић.

Та средњевековна црква, која се налази поред саборног храма Свети Георгије и Владичанског двора, у порти Епископије рашко-призренске епархије, у центру Призрена, тешко је страдала заједно са остатком епископског комплекса и другим православним светињама, током мартовског напада албанских екстремиста 2004. године.

Две године након што је епископски комплекс спаљен, почела је његова обнова, па су тако и на цркви Свети Георгије завршени зидарски, столарски и сви други грађевински радови.

Извор: РТС