Рестаурација оргуља у Нотр Даму ће трајати четири године

Почели су радови на обнови и рестаурацији симфонијских оргуља које се налазе у најзнаменитијој париској цркви Нотр Дам, уништеној у пожару у априлу прошле године.У пожару који је захвати познату париску катедралу оргуље нису биле захваћене пламеном, те су претрпеле релативно мала оштећења од воде током гашења пожара. Ипак, драгоцени инструмент је био прекривен оловном прашином, а поједини делови су оштећени због изузетно високих температура.

Како преносе француски медији, радови почињу прецизним размонтирањем конзола које се састоје од мануала, клавијатура које се свирају рукама и педалних клавијатура које се свирају ногама, а потом и осталих делова оргуља.

Очекује се да ће чишћење и рестаурација вредног инструмента трајати од 2021. до 2024. године, а само растављање 8.000 оргуљашких цеви и осталих делова могло би потрајати до краја године. Обнова оргуља биће својеврсно „градилиште на градилишту“, напомиње специјални повереник за обнову Нотр Дама, Жан-Луј Жоржијен, и додаје да је тај процес изузетно значајан за целокупну обнову катедрале.

Жоржијен верује да би инструмент могао бити спреман на пету годишњицу од избијања пожара, за када је француски председник Емануел Макрон обећао крај свих радова на Нотр Даму.

Извор: РТС