Рестаурација Саборног храма Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву

Рестаурација Саборног храма Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву
Рестаурација Саборног храма Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву
Рестаурација Саборног храма Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву
Рестаурација Саборног храма Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву

У оквиру пројекта обнове, реконструкције и рестаурације Саборног храма Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву, након два и по мјесеца су окончани грађевински, електроинсталатерски и радови на увођењу подног гријања у овој цркви.

Старјешина Саборног храма јереј Борислав Ливопољац рекао је да су у овом периоду обављени радови скидања подне облоге од камена и керамике, те ископавања, затим полагања цијеви за гријање и подних електроинсталација за озвучење, освјетљење, аларм и видеонадзор, те изливен бетонски естрих.

Он је поновио да су за све ове радове, које су у предвиђеном року обавиле фирме „Мибрал“ из Сарајева, „Гријањеинвест“ са Пала и „Лорд“ из Лукавице, претходно прибављене све потребне дозволе од федералног Министарства просторног уређења.

Јереј Ливопољац очекује да би након радова за прикључење гаса гријање у храму требало да почне почетком грејне сезоне.

Да би овај дио обнове храма био завршен потребно је још поставити мермерне подне плоче, што је због обимности и скупоће радова планирано за наредну годину.

Обзиром да за тај дио радова недостају средства, јереј Ливопољац позвао је све људе добре воље, православне вјернике и остале грађане Сарајева, те институције на свим нивоима да, уколико су у могућности, финансијски помогну обнову храма, који је био знатно оштећен.

Он је истакао да се од Града Сарајева посебно очекује већа материјална и свака друга подршка, имајући у виду његову кандидатуру за европску пријестоницу културе 2014. године.

Према његовим ријечима, обнова Саборног храма као једног од симбола српске културне баштине није од великог значаја само за Србе у Сарајеву, Источном Сарајеву и овом дијелу БиХ, него и за све грађане Сарајева, сам град и БиХ, јер је ријеч о вриједном културно-историјском споменику.

Ливопољац је рекао да су у току и радови на рестаурацији сликарских декорација западног дијела храма, те рестаурација иконостаса и икона.

Уколико временске и материјалне прилике дозволе до краја године би требало да буде настављена рестаурација и конзервација двије куполе на западној страни храма и његовог балкона.

"Завршена је конзервација и рестаурација западног свода, који је пријетио да се уруши. Претходних година су ојачани темељи храма упумпавањем бетонске масе, урађена је комплетна фасада и малтерисање унутрашњих зидова, те дио електроинсталација, као и ињектирање пукотина на сводовима цркве" - рекао је Ливопољац.

О обимности посла обнове и рестаурације Саборног храма говори и податак да ће он трајати скоро 10 година, јер је започет 2005. године, а према Ливопољчевим ријечима требао би, уколико све буде ишло како је планирано, да буде окончан за двије године.

Посљедња овако озбиљна обнова храма обављена је прије 90 година.

Ливопољац је најавио да ће након двоипомјесечне паузе због радова у храму богослужења бити настављена Светом литургијом у недјељу, 18. септембра.

Извор: Митрополија дабробосанска