Резултати конкурса „Наш патријарх Павле“

На ликовном и литерарном конкурсу „Наш патријарх Павле“, који су расписали Епархија будимљанско-никшићка и Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори, пристигао је велики број радова, и за литерарну и за ликовну категорију, саопштено је из Матице. Осим за Црну Гору, конкурс је био посебно расписан и за основне школе у Ораховцу и Великој Хочи.

Стручни жири ОШ Светозар Марковић из Велике Хоче и ОШ Доситеј Обрадовић одабрао је пет најуспелих литерарно-ликовних радова. Њих су урадили: Мицић Јован, пети разред, ОШ Светозар Марковић, Стопић Данијел, шести разред, ОШ Светозар Марковић, Ђуричић Љубомир, седми разред ОШ Светозар Марковић, Шарић Лука, шести разред, ОШ у Ораховцу, Зечевић Милутин, седми разред, ОШ у Ораховцу. Као награду Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори они су добили бесплатно учешће на летњој школи на Тари од 24. јуна до 5. јула.

Када су у питању ликовни и литерарни радови приспели са територије Црне Горе организатори изражавају велико задовољство како бројношћу тако и квалитетом ових радова. Стручни жири за оцену ликовних радова, у саставу проф. Академије ликовних уметности у Требињу Вељо Станишић и проф. ликовног Марија Зековић, наградио је следеће радове:

Пет најбољих ликовних радова ученика основних школа: Маша Миловић, 9 година, Анђелка Перовић, 13 година, Миа Каровић, 14 година, Тијана Марковић, 15 година и Јована Миловић, 15 година. Добитници се награђују 12-дневним бораваком на љетњој школи у Србији.

Три најбоља писана рада ученика средњих школа: Радован Сукновић, 18 година, из Никшића, Катарина Вишић, 16 година, из Тивта, Поповић Нина, 16 година, из Подгорице. Награђени средњошколци у категорији ликовних радова награђују се дводневним обиласком манастира у Србији.

Стручни жири за оцену ликовних радова специјалним наградама наградио је учеснике ликовног дела конкурса старосног узраста од 5 до 7 година. Награђени су: Марко Мотика, 5,5 година, Дарија Милачић, 6 година, Милан Богдановић, 6 година, Ленка Ћетковић, 7 година, Матија Мотика, 7 година (сви из Баошића), Јована Перовић, 6 година, Катарина Васиљевић, 7 година, Хелена Јововић, 7 година, Јана  Требјешанин, 7 година и Анастасија Вучковић, (сви из Никшића).

Кад је у питању литерарни део конкурса жири у саставу проф. српског језика Бојана Пејовић и проф. српског језика Марија Јелић је одлучио да 12-дневни боравак на летњој школи у Србији добију основци: Маша Бојовић, ученик четвртог разреда из Пљеваља, аша Радуловић, ученик седмог разреда из Никшића, Андријана Зорић, ученик седмог разреда из Никшића, Матија Балтић, ученик седмог разреда из Мојковца, и Стефан Живковић, ученик седмог разреда из Подгорице.

Исти жири је одлучио да дводневни обилазак манастира у Србији добију следећи средњошколци: Милена Кљајевић, ученик трећег разреда из Никшића, Драгана Благојевић, ученик другог разреда из Никшића, и Милица Бундало, ученик другог разреда из Подгорице.

Плакете награђеним ученицима биће уручене на манифестацији Дани патријарха Павла која ће се одржати у Никшићу у Црквено-народном дому Светог Василија Острошког са почетком у 20 часова, у суботу 13. априла 2019. године, саопштила је Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка