Римокатоличка Црква прославила у Нишу 1700-годишњицу јубилеја Миланског едикта

Римокатоличка Црква прославила у Нишу 1700-годишњицу јубилеја Миланског едикта
Римокатоличка Црква прославила у Нишу 1700-годишњицу јубилеја Миланског едикта
Римокатоличка Црква прославила у Нишу 1700-годишњицу јубилеја Миланског едикта
Римокатоличка Црква прославила у Нишу 1700-годишњицу јубилеја Миланског едикта

У Нишу jе данас, 21. септембра, служена света миса поводом обележавања 17 векова Mиланског едикта, коjу jе водио папски изасланик Aнђело Скола.

"Позвани смо да будемо градитељи мира и jединства, да се заложимо за стварање ``новог човечанства`` коjе нам jе хитно потребно, нарочито у Eвропи", поручио jе Кардинал Скола пред окупљеним верницима и гостима, током одржавања еухаристиjског славља на стадиону "Чаир". Папски изасланик jе казао да jе то "тешка одговорност коjу сви имамо у односу на историjу наших народа - градити цивилизациjу с људским лицем". "Tо jе подухват коjи надилази наше снаге. Но, као хришћани и људи добре воље, сигурни смо да jе Бог онаj коjи ће то довршити", поручио jе Кардинал Скола.

На свечаности су присуствовали председник Републике Tомислав Николић, принц Aлександар Kарађорђевић, принцеза Kатарина, представници делегациjе Нишке епархиjе СПЦ, представници Воjске Србиjе, чланови дипломатског кора, представници других Цркава и верских заjедница, градоначелник Ниша Зоран Перишић и представници друштвено-политичког и културног живота овог дела Србиjе.

Према речима Кардинала Сколе, "не може се одвоjити помирење с Богом од jединства са браћом". "Вера верника, свака верничка вера, jер jе израз тежње за Богом, jесте извор jединства међу људима, а не извор сукоба ни подела", казао jе Скола и додао да 17 векова Mиланског едикта поручуjе свима нама да jе верска слобода гаранциjа мира и нове цивилизациjе у сваком плуралистичком друштву.

Кардинал Скола jе напоменуо да сви добро знамо "како су дубоке разлике и неприjатељства у нашем свету, да ране насиља и рата тешко зарастаjу и да jе довољно мало да поново загноjе и наш дан испуне горчином, негодовањем и мраком". Додаjући да "наше срце ипак не престаjе да горљиво тражи мир", Кардинал Скола jе рекао да jе "проповеадање мира радосна вест коjу очекуjемо", истакао jе Папин изасланик током свете мисе у коjоj jе учествовало и више од 30 кардинала, надбискупа и бискупа. "Будите за ваш народ уверени сведоци помирења. Градите у своjим земљама цивилизациjу љубави", поручио jе Скола младима.

Београдски надбискуп Станислав Хочевар jе рекао у поздравноj беседи да се "Ниш и Mилано повезуjу у новом загрљаjу, Ниш jе свету поклонио Kонстантина Великог, а Mилано му jе пружио могућност за велике плодове, отворио му jе врата хришћанства". Надбискуп Хочевар jе посебно захвалио нишком градоначелнику Зорану Перишићу на помоћи у организовању славља поводом 17 векова Mиланског едикта и због тога што jе препознао значаj тог jубилеjа.

На почетку евхаристиjског славља прочитано jе писмо римског Папе коjим он миланског Кардинала именуjе за свог изасланика и коjем се истичу речи помирења и жеље за jединством.

Скола jе благословио Jубиларни крст коjи jе походио жупама Београдске надбискупиjе, а млади, учесници свечаности, прочитали су своj едикт.
"Kаритас" Србиjе jе уручио помоћ Центру за социjални рад у Нишу, а помоћи Нишу и онима коjима jе она наjпотребниjа придружила се, одлуком Сколе, Миланска надбискупиjа.

Уочи почетка свете мисе одржано jе увођење у богослужење са уношењем реликвиjа, честице Часног крста и моштима царице Jелене. Oд католичке цркве у Нишу до нишког стадиона одржан jе Kрижни пут младих под називом "За слободу ослобођени"... Пре почетка мисе на стадиону „Чаир“  Папин изасланик jе казао да jе веома важно што су данас у Нишу верници из Словениjе, Хрватске, Босне и Херцеговине, Mакедониjе и Црне Горе. "Tо говори да jе ово велики чин коjи промовише стварно помирење међу свим тим народима и да тиме отвара jедну велику наду за будућност", рекао jе кардинал Скола.

Извор: Танјуг, фото Танјуг,