Римокатоличка Црква у Еквадору

Поводом предстојеће папине посете  овој земљи: 87 процената становништва од 16 милиона су римокатолици

Према званичним црквеним подацима, у овој земљи од 16 милиона становника њих 87,4 припадају Римокатоличкој Цркви. Ова Црква је подељена у 25 дијецеза и потпуно је организована. У земљи има 1.459 обданишта, вртића, школа, семинарија и високих школа. У Еквадору је несташица свештенства; један свештеник долази на 6.269 верника. Више свештенство је донекле европског порекла.

Хришћанска мисија у данашњем Еквадору започела је са шпанским освајањима 1535. г., а проводили су је мисионарски редови, углавном фрањевци, доминиканци и исусовци. Исусовци су са "Iglesia de la Compania" подигли у Китоу једну од највелелепнијих цркава Латинске Америке, док је богословију основао немачки мисионар Петер Шумахер 1872. и касније постао бискуп.

Почетком 19. века свештенствоо је радило на осамостаљењу ове земље. Године  1863. римокатоличка верописповест је стекла привилеговани статус. Међутим, кад су либерали дошли на власт 1804. године, успостављено је одвајање Цркве и државе, па је, штавише, било и дискриминисања ове Цркве.

Извор: Катпрес (Р.Ракић)