Римокатоличко-етиопски дијалог у Адис Абеби

Од среде, 1. маја 2019. у Адис Абеби се одржава екуменски догађај од велике важности: први пут су се црквени великодостојници и стручњаци из Етиопске Православне Цркве и Католичке Цркве у Етиопији окупили да присуствују конференцији која ће се научно бавити питањима прошлости, а која до данас бацају сенку на односе између двеју Цркава.

Састанак, који ће се окончати у  петак, у седишту Афричке уније у Адис Абеби, фокусираће се на две историјске фазе: католички покушај у 16. / 17. стољећу да Етиопску Цркву приведе у заједницу са Римом, одн. поунијати је. Кад је упитању 20. век, Католичка Црква је оптужена да јеподржавала освајачки рат италијанског диктатора Бенита Мусолинија против Етиопије (октобар 1935. до маја 1936.г.).

У процесу уклањања неповерења између Етиопске Православне и Римокатоличке Цркве, које траје већ десетлећима, од посебног су значаја Бечка фондација "Про Ориенте" и њен „неслужбени дијалог“. Стога је од председника Про Оријенте Алфонса М. Клоса затражено да отвори конференцију у Адис Абеби. Салцбуршки стручњак за источне Цркве и председник секције „Про Оријенте“ у Салцбургу, проф. Дитмар В. Винклер, један је од говорника. Он ће излагати о односу између званичног и незваничног теолошког дијалога између Цркава и о надањима у билатерални православно-католички дијалог у Етиопији.

Католички надбискуп Адис Абебе унапред је нагласио потребу за објективним дискусијским форумом како би се неговало разумевања између двеју Цркава. Циљ екуменске конференције у среду јесте представљање резултата истраживања историчара и теолога о „позитивним и негативним аспектима“ односа између двеју Цркава. Продубљивање екуменских односа није од највеће важности само за заједничко хришћанско сведочење у садашњости, већ служи и очувању богатог хришћанског наслеђа Етиопије и важно је за конструктиван дијалог са исламом како у земљи, тако и у целом региону.

У разговору са председником Про Ориенте Клосом, кардинал је подсетио да Етиопија није само најстарији хришћански народ у Африци, већ и веома значајна земља на континенту. Међутим, Етиопија заостаје за другим афричким народима у заједничком сведочењу Јеванђеља. Ово је повезано и са међуетничким и међуконфесионалним  тензијама изазваним догађајима на крају комунистичке диктатуре и федерализацијом земље.

Међутим, премијер Ахмед Абиј је сада покренуо иницијативу националног помирења, што је такође важан подстицај за рад на екуменском помирењу.Он је тог етиопског кардинала у фебруару именовао за координатора нове етиопске Националне комисије за помирење и мир. Крајем јануара новог премијера Ахмеда Абија примио је папа Фрањо у Ватикану.

Извор: катпрес (с немачког Инфо служба СПЦ)