Рмањски јесењи сабор

РмањОвогодишњи Рмањски сабор којим се обележило и десет година обнове и повратка братије у манастир Рмањ биће посебно запамћен. У јутарњим хладним сатима народ се окупља око своје светиње манастира Рмња у Мартин Броду, а братија са осмјехом и радошћу у срцу дочекује све поклонике као матица у кошници својој пчеле. Овогодишљи јесењи сабор, иако одржан 5. октобра у недјељи када су се одвијали локални избори у БиХ, сакупио је мноштво вјерника из околних мјеста, те из Бања Луке, Каћа, Новог Сада, Дрвара, Приједора....

Рмањ Звона су зазвонила, свештенство, народ, свечано дочекује уз духовну пјесму: Достојно... свога првојерарха, владику бихаћко-петровачког Господина Хризостома. На свечаној Литургији владици су салуживали игуман веселињски Г. Саво Лазиница, игуман Софроније Никић, игуман клисински Василије Рожић и намјесник трескавички јеромонах Варнава Дамјановић. Пред сами почетак Литургије владика је произвео свршеног ученика Богословије Господина Николу Аркулу из Шипова, иначе манастирског духовног чада у чин чтеца. Свечано појање вјерног народа на служби предводио је хор Свети Роман Мелод епархије бихаћко-петровачке уз вођство протонамјесника Александра Рељића, пароха босанко-граховског.

На малом входу, догађа се историјски тернутак. Рмањ у свој својој пуноћи и васкрсењу добија послије много година свога новог Архимадрита и Игумана. У чин Архимандрита произведен је игуман Серафим Кужић, који је иначе настојатељ ове свете Обитељи, а чином игумана одликован је економ манастира и студент Богословског факултета у Солуну, протосинђел Сергије Карановић. У својој надахнутој бесједи владика Хризостом је поздрављајући све присутне посебно поздравио и нагласио велики труд у обнови те у повратку на своја огњишта братије манастира Рмња, оца Софронија, оца Серафима и оца Сергија. Нови Архимадрит на крају Свете Литургије свечано је уведен у трон игумана и добио одличија Архимандрита, пастирски штап и жезал који му је претходно предао владика Хризостом уз ријечи: Држи овај жезал и мудро води своје стадо,... учи, савјетуј, укоравај, своје братство, и благослиљај све поклонике и братију своје свете Обитељи.

Рмањ Несвакидашњи догађај у свештеној Обитељи манастира Рмња у Мартин Броду освјежили су духовно све присутне поклонике који су дошли да својим учешћем помогну овогодишњи јесењи сабор манастира Рмња. Многи добротвори, мали и велики, приложници, помагачи помогли су својом љубаљу и жртвом ево већ десет година обнову ове свете Обитељи. Тако и овогодишњи сабор добио је своје нове добротворе које владика Хризостом одликовао од којих су: Господин Илија Богојевић из Каћа, Господин Милан Селаковић из Новог Сада, Господин Петар Тубић из Александровца - Градишка, Господин Илија Бундало из Лакташа.

Након свечане Литургијске Евхаристије уприличена је свечана славска трпеза љубави крај манастира, а за самом трпезом извршена је прва промоција ново-оштампане монографије манастира Рмња, прве у историји манастира. Народно весеље свечено су уприличили и народни гуслари и Шипова и група Крајишници из Футога.

Братија је Богу захвална за сву снагу коју им је подарио током протеклих десет година обнове и поздрављајући владику и народ за свечаном трпезом поручила да и даље иде у борбу за још већу обнову ове свете Обитељи и духовног живота у њој и око ње.

СЛАВА БОГУ ЗА СВЕ!

 

Извор: Епархија бихаћко-петровачка