РТС1: Игуманија

РТС1: петак, 29. април 2016. године, 18,05 часова: Игуманија Пећке патријаршије мати Февронија

Прича о мати Февронији базира се на последњем ексклузивном интервјуу, снимљеном 13. и 14. октобра 2015. уочи и на дан Покрова Пресвете Богородице, манастирске славе, у манастиру Пећка патријаршија. Интервју је снимљен уз благослов патријарха Иринеја и уз његово учешће. Мати Февронија, игуманија Пећке патријаршије упокојила се у Господу 19. новембра 2015. године.

Мати Февронија, најстарија монахиња у православном свету, провела је пуних 75 година у манастирима и једна је од оних које потичу из периода такозваног богомољачког покрета, самонониклог, свеопштег народног покрета када се по кућама читала Библија и када су читаве породице одлазиле у манастире.

Пећка патријаршија, иако је кроз историју била један од најзначајнијих српских манастира била је пред гашењем. Мати Февронија 1956. године долази у Пећку патријашију и убрзо постаје игуманија. Седам монахиња обрађује имање по читав дан, а увече присуствују молитвама. Мати Февронија се сећа тих година тешког рада који је постепено давао значајне резултате. Схватајући изузетни значај Пећке патријаршије, она инсистира на строгим правилима духовног живота и на редовним молитвама без обзира на услове живота, без обзира на све спољашње околности које су често драматично мењале положај цркве, монаха и свег српског становништва. Врло брзо је запазила да је тамо опстанак могућ само уз трпљење и тако саветује људе који долазе у манастир. Временом она постаје симбол религиозне посвећености и за обичне људе на Косову и Метохији и за припаднике Цркве.

Уредник и редитељ: Татјана Феро, директор фотографије: Пабло Феро, монтажер: Владимир Радовановић.

Извор: РТС