РТС: Два цара, два Бога

Радио-телевизија Србије почиње емитовање документарне серије "313." посвећене 1.700. годишњици хришћанства. Прва епизода под насловом "Два цара, два Бога" биће емитована 17. јануара на Првом програму у 22 часа.

Два цара, два Бога наслов је прве од 14 педесетоминутних епизода документарне серије Радио-телевизије Србије посвећене 1.700. годишњици хришћанства. Емисија је на програму 17. јануара на Првом програму у 22 часа.

Документарна серија "313." посвећена је историји хришћанства од његовог настанка у Јудеји. Осветљава личност Исуса Назарећанина као обећаног спаситеља и богочовека.

У сценарију је приказан и развој вере после Миланског едикта до деветог столећа када новонастањена словенска племена, у првом реду Срби и Хрвати, почињу да прихватају хришћанство.

"Желели смо да то урадимо на начин који је пријемчив за најобичнијег гледаоца, да сазна и да појми све те етапе у развоју хришћанства са посебним освртом на четврти век када је хришћанство од забрањене постало дозвољена, а онда и државна религија Римског царства", каже историчар Радивоје Радић.

Екипа Документарног програма четири године је припремала документарну серију "313." у чему су јој помоћ пружили експерти из Црне Горе, Италије, Хрватске, Македоније, Турске, Грчке, Израела, Палестине и, наравно, Србије.

"Овде говоре историчари великог ранга и све што ће чути о историји хришћанства и Римског царства у том првом периоду то је тачно и ја се тиме поносим", наводи је уредник серијала Божидар Николић.

Редитељ Татјана Феро објаснила је да је то један научно-образовни текст који није довољно комуникативан за телевизијску презентацију, али да је то, како каже, неким редитељским поступком преточила у документарно-образовно научну серију.

Серијал "313." обилује ексклузивним снимцима најважнијих и најлепших хришћанских храмова који до данас сведоче о хришћанској вери и споменицима њене културе.

Извор: РТС