Рука Светог Харалампија у Цетињском манастиру

Рука Светог свештеномученика Харалампија, која се чува у манастиру Морачи, синоћ је стигла у Цетињски манастир, гдје је свештенство и свештеномонаштво Митрополије црногорско-приморске с вјерним народом служило вечерњу службу с акатистом Светитељу.

Рука је ноћила у Цетињском манастиру, гдје је јутрос служена света Литургија. У литургијској проповиједи протојереј-ставрофор Гојко Перовић, парох цетињски и ректор Цетињске богословије, истакао је да је ово велики дан Божији у коме Цетињски манастир, Цетиње и Цетињску богословију походе мошти свештеномученика Господњега Харалампија.

“Тешко је нашем уму, навикнутом у ово вријеме на брзе ствари, да схвати раздаљину од готово двије хиљаде година које нас дијеле и од Господа и Његовог живота на земљи и од дјела, подвига и пастирског служења Светог свештеномученика Харалампија”, рекао је отац Гојко.

“Ово је међу нас дошао наш отац и наш пастир да нас укријепи у времену када се нико ни са ким не састаје. У ери када је општење повећано на највећем могућем нивоу, нико се никоме не јавља, него смо се осамили пред апаратима. И Бог ће знати како ћемо се из тога извући. А да се морамо извући - морамо”, казао је ректор Цетињске богословије.

“Свети Харалампије се подигао из Мораче и дошао међу нас да нас повуче за руку, да каже да се не бојимо, да каже да није са нама почела Црква Христова, него да траје, ево, двије хиљаде година, нити ће се са нама окончати”, рекао је ректор Гојко Перовић.

Извор: Митрополија црногорско-приморска