Рукоположење у Православној Охридској Архиепископији

На празник свете мученице Текле, у  манастиру Светог Јована Златоуста у Битољу светом архијерејском Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Епископ стобијски и мјестобљуститељ струмички г. Давид, уз саслужење свештенослужитеља Православне Охридске Архиепископије и Епархије нишке. На Литургији, Епископ г. Давид је рукоположио у ђаконски чин дипломираног теолога, ипођакона Марка Манојловића.

У својој приступној беседи ђакон Марко се захвалио Архиепископу охридском г. Јовану на указаном поверењу и благослову да буде рукоположен у ђаконски чин, истовремено истакавши своју спремност да посвећено служи Христу Богу и Цркви.

У своме обраћању, Епископ г. Давид је говорио о прочитаном јеванђелском зачалу, стављајући га у контекст речи светог Кипријана Картагинског: extra Ecclesiam nulla salus (изван Цркве нема спасења), и са пригодним речима поучио новорукоположеног ђакона Марка православној еклисиологији и значењу ђаконске службе.

При крају свога обраћања, Епископ г. Давид је додао: - Радујем се што се твоје рукоположење догодило на овом светом и хвале достојном месту.  Приступаш светом олтару, жртвујеш себе у овим тешким околностима прогона наше Цркве. Многонапаћени Јов, кога су сви напустили - нису га напустиле само болести и страдања - без престанка говораше: нека је благословено име Господње сада и увек. Свети Златоусти говораше: - слава Богу за све. Заједно са многим славним мужевима Цркве, и Блажењејши Архиепископ охридски Јован је затворен унутар затворских зидова зарад јединства Цркве. Али он је слободан у духу, без паклене мржње за оне који га затварају, већ са молитвом у срцу за њих, и данас, у овом моменту, заједно са нама, или боље речено ми заједно са њим, славимо и певамо Тројичног Бога. Нека ти ова освећена атмосфера и духовни кисеоник твог Архиепископа, страдалника Христовог, буде простор у који ћеш се преселити и дисати, и од којих ћеш се поучавати.

Извор: Православна Охридска Архиепископија