Румуни подижу свој први манастир у Аустралији

Румуни подижу свој први манастир у Аустралији
Румуни подижу свој први манастир у Аустралији
Румуни подижу свој први манастир у Аустралији
Румуни подижу свој први манастир у Аустралији

Румунска епархија аустралијско-новозеландска проводи у живод сложен пројекат у аустралијској држави Викторији, а то јсу први румунски православни манастир у јужној хемисфери, друштвени и културни центар, епископска капела и црква посвећена тројици дветих румунских архијереја, Андреу Шагуни, Григорију Учитељу и Теодосију Браском.

Ово су „посебно важни пројекти за пастирско-мисионарски рад у Аустралији и на Новом Зеланду. Пресвета Богородица нам је помогла да пронађемо ово имање", рекао је владика Михаило за комад земље у Мелтону, у држави Викторији.

Манастир посвећен Животворном Извору основан је 2011. године, а капела посвећена такође Животворном Извору посвећена је 2012. године, када је положен и  камен темељац за Друштвено-пастирски центар „Свети цар Константин и Јелена". Од тада Божанска Литургија се редовно служи, а тамо је и Епархијски центар.

Крајем 2013. године положен је камен темељац за епископску капелу посвећену светим арханђелима Михаилу и Гаврилу и културно-мисионарски центар „Свештеник Думитрије Станилоје". У 2017. години завршено је уређење паркинга за возила верника.

Тако ће центар румунског православља деловати у Мелтону: „Неопходно је створити услове за пастирско-мисионарску делатност, очувати румунску хришћанску веру, културу и традицију у Аустралији и на Новом Зеланду“, рекао је владика Михаило.

Румунска епархија у Аустралији и на Новом Зеланду основана је 2008. године, а владика Михаило устоличен је исте године на празник Светих апостола Петра и Павла, којима је посвећена  и румунска православна катедрала у Мелбурну у Аустралији.

Извор: Basilica.ro (са енглеског Информативна служба СПЦ)