Румунска Црква против тзв. „грађанских партнерстава“

Румунска патријаршија је издала саопштење у којем се бави питањем "грађанских партнерстава", наводећи да "Румунска Патријаршија са много забринутости прати процедуру у вези са потенцијалном формализацијом такозваних "грађанских партнерстава“, односно нацрт закона који је тренутно на дневном реду Народне скупштине.

Као што је доследно и досад чинила, Црква наглашава централну улогу православне вере у изградњи идентитета румунског народа и културе и истиче да ће "наставити да брани и промовише основне вредности традиционалне породице које су од користи за садашњост и будућност румунског друштва".

Покушај институционализовања алтернативне врсте породице може имати тешке последице за морални живот породице и друштва у целини, наглашавајући да се и уставно породица "ствара искључиво браком између мушкарца и жене". Цивилна партнерства би подстакла заједнички живот (кохабитацију) и нису поуздани миље за ефикасно подизање деце.

"Покушаји да се редефинише [традиционална породица] изгледа  да  је ставка  идеолошког дневног реда да дискредитује породичне вредности и њене социјалне предности", каже се у саопштењу Патријаршије.

Традиционалне породичне вредности један је од главних нагласака Румунске Цркве, а она је неколико пута апеловала на Народну скупштину да одбаци озакоњење цивилног партнерства.

Извор: Румунска Патријаршија (превод Информатвина служба СПЦ)