Румунска Национална Саборна црква ушла у финалну фазу изградње

Свечаност освећења румунске Националне Саборне цркве, на коју се чекало један век, заказана је за крај новембра 2018. године, па би се тиме обележила и 100-годишњица румунског Великог уједињења 1918. године. Црква мора бити готова до освећења.

Саветник Одељења за црквене споменике и грађевине Румунске Патријаршије рекао је да бетонска оквирна структура главне куполе, такође познате као Христос Сведржитељ или Сведржитељ, биће висока 106 метара кад буде завршена крајем јула 2018. године.

Говорећи о крову куполе, грађевински инжењер Василе Кракаоану изјавио је да ће радови на металној структури бити завршени до септембра, док ће бакарни кров бити завршен до новембра 2018. године.

Прозори Саборне цркве биће намештени у неколико фаза. Шест звона Националне Саборне цркве биће инсталирани у августу и биће функционални до октобра. Крстови на куполе храма биће постављени до краја октобра, док ће бронзана врата бити инсталирана на главним улазима.

Букурештанска Национална Саборна црква посвећена је Светом апостолу Андреју, просветитељу и покровитељу Румуније, и свима румунским херојима који се помињу на празник Вазнесења Господњег.

Извор: Румунска Патријаршија