Румунска православна црква помаже Мали Зворник

Румунска православна црква помаже Мали Зворник
Румунска православна црква помаже Мали Зворник
Румунска православна црква помаже Мали Зворник
Румунска православна црква помаже Мали Зворник

Румунска православна црква, Митрополија банатска Архиепископија у Темишвару се међу првим помесним црквама одазвала апелу за помоћ страдалима у тешким поплавама који је Свети Архијерејски Сабор СПЦ упутио са свог редовног мајског заседања свим помесним православним црквама.

Значајна новчана помоћ коју је народ Темишварске архиепископије прикупио у веома кратком периоду сведочи о истинској братској љубави и емпатији румунског народа са страдалим српским суседима.

У уторак, 10. јуна, делегација Митрополије банатске РПЦ је предвођена јерејем Кристијаном Константином (Cristian Constantin), директором економско-финансијског сектора Митрополије банатске РПЦ и са представником Епархије темишварске СПЦ, епархијским ђаконом Миодрагом Јовановићем, стигла у Зрењанин где се састала са представником Верског добротворног старатељства, господином Браниславом Јоцићем и господином Драганом Ранисављевићем, извршним финансијским директором предузећа „Гомекс“ из Зрењанина. Домаћин овог сусрета било је братство црквене општине Зрењанин при храму Успења Пресвете Богородице на челу са протонамесником Слободаном Честићем и ђаконом Предрагом Ненином.
Овом приликом потписан је донаторски уговор између Архиепископије у Темишвару, предузећа „Гомекс“ д.о.о. из Зрењанина и СПЦ коју је заступало Верско добротворно старатељство. Темишварска архиепископија је за потребе угрожених у поплављеним подручјима општине Мали Зворник купила робу у вредности од 15.000 евра у велепродаји „Гомекс“ која се уговором обавезала да робу намењену хуманитарној помоћи одвезе и испоручи црквеној општини у Малом Зворнику.

Ова важна и драгоцена помоћ од 8 тона хране и воде је у петак, 13. јуна, стигла на своје одредиште у Мали Зворник, тачније у црквену општину Доња Борина, где ју је примио свештеник Славољуб Ненадовић. Погођени поплавама у овом месту се од срца захваљују братском румунском народу.