Румунски Патријарх: Рођење Христово је Божји програм за живот света

У својој Божићној проповеди Његово Блаженство Патријарх Румуније г. Данило је истакао да Рођење Христово представља божански програм за живот света, за спасење и за избављење од греха и смрти, као и за вођење људског рода ка вечном животу Царства небеског: -С православне богословске духовне тачке гледишта, када говоримо о Божјем програму за живот света, ми уствари говоримо о Божјем домостроју стварања овога света, о његовом спасењу и избављењу од греха и смрти и вођењу у вечни живот Небеског царства. Божја безгранична љубав према људима, пројављена у домостроју стварања света и домостроју оваплоћења вечног Сина Божјег, уствари је Божји програм за живот света.

-Његовим рођењем од Пресвете Дјеве Он сједињује пространства Неба и Земље. Својим спасењем покајаног разбојника Христос остварује јединство између неба и земље. Својим вазнесењем на небо Христос благосиља сву људску природу. Својим возглављењем свега створеног Христос сједињује духовна бића са овоземаљским бићима. Седењем са десне стране Богу Христос сједињује саздано са несазданим, рекао је патријарх Данило.

У наставку је Блажењејши позвао свештенство и вернике да увећају број деце те земље с љубављу према Богу и свом роду: -Помозимо младима наше земље да разоткрију лепоте вере и хришћанске љубави како би били вредни и великодушни. Искористимо дар слободе како бисмо ојачали веру и остварили још више добрих дела, постали милосрднији, великодушнији  и тиме испунили заповести Христа Спаситељ: Будите милостиви као што је ваш Отац небески!

Извор: Basilica.ro (превод – Информативна служба СПЦ)