Румунски Патријарх у манастиру Черници

На Крстопоклону недељу, 23. марта 2014. године, Његово Блаженство Патријарх румунски Данило служио је Божанску Литургију у присуству великог броја верника у манастиру Черници. После Литургије Патријарх је одржао проповед поводом овог празника.

Игуман овог манастира, архимандрит Максим Бадоју, захвалио је поглавару Румунске Православне Цркве на његовом присуству у средишту монашке заједнице и на проповеди коју је одржао.

Том приликом Патријарх Данило је говорио и о новим пројектима везаним за овај манастир. Његово Блаженство је рекао да да се мора поставити нови иконостас, а и нови олтарски прозор за цркву Светог Николе, јер иконостас који је у великој цркви не припада манастиру Черници; он припада цркви Свете Петке Хереаске коју је диктатор уништио усред белог дана и која је сада обновљена. Њен иконостас је сачуван у тајности на овом месту. Патријарх је споменуо и да треба поправити и обновити неколико конака.

Манастир Черница крај Букурешта је један од најлепших и најпосећенијих манастирских заједница у Румунији. Налази се у једном правом природном резервату, поред језера Чернице, и сâм он представља место испуњено историјом.

Извор: OCP Orthodox Cognate Page