Румунски поклоници хрле у храм светитељке

Поклонички пут Св. Петке Параскеве је један од највећих у Источној Европи.

До пола милиона Румуна очекује се да ће учествовати у тродневном поклоничком путовању до храма ове светитељке, а које почиње у петак. Верници се гурају у редовима који се протежу километрима да би се поклонили моштима Св. Петке који се налазе у североисточном граду Јашију.

Поклоничко путовање је једно од највећих у Источној Европи, окупљајући људе из целе Румуније као и из суседних православних земаља, који долазе у Јаши да се моле углавном за здравље и Божји благослов.

Први пут ове године светитељкино тело, које се чува у саркофагу, неће бити приказано само, већ ће са њим бити и мошти Марије МагдалИне, које су донете са Свете Горе у Грчкој. Честица Часног Крста такође је донета у Румунију. Светитељкина рука је очувана и одаје топлину тела као да је још увек жива.

Очекује се да ће поклоници потрошити око 13 милиона евра, док су хотели и гостионице у Јашију скроз попуњени.

Св. Петка Параскева је светитељка заштитница Молдавске области у источној Румунији. Њени мошти су доспеле у Јаши у 17. веку, након што су чуване у Грчкој, Бугарској и Србији.

Више од 85 процената румунског становништва, које броји 19.5 милиона, исповеда православље. Последњих година Православна Црква је почела да користи нове медије како би се још више приближила верницима, тако је покренула веб страницу на интернету, телевизијску станицу и радио станице, а исто тако и дневни лист.

Извор: Православие.ру