Румунски свештеници скупили потписе за уставни амандман против истополних бракова

Румунска Православна Црква жели да промени Устав земље и да не дозволи истополне бракове. Иницијативу је првобитно покренуо Митрополит банатски Јован Селејан, по окончању божићне Литургије у Темишвару. Десетине људи присутних на богојављанској Литургији у Митрополитској катедралној цркви у Темишвару 6. јануара, стајали су у реду да би дали свој потпис за ову иницијативу, извештавају локални медији.

Неколико свештеника из румунске области Јаши који су се окупили око ове иницијативе, почели су да скупљају потписе од својих парохијана да би подржали амандман на Устав. После благосиљања домова на Богојављање (веома уобичајена пракса у Румунији), они су питали вернике да ли би се потписали у корист амандмана на Устав како би био могућ само брак између мушкарца и жене, а не између особа истог пола.

Верници имају различита реаговања на молбе свештеника: док је већина старијих потписала петицију, млађи људи нису били толико заинтересовани.

Представници Митрополије молдавско-буковинске тврде да свештеници области Јашија скупљају потписе на своју личну иницијативу, али да им подухват није погрешан. Свештеници треба да скупе пола милиона потписа да би се провео референдум за промену државног основног закона.

Румунски Патријарх Данило је рекао да верници „морају подржати напоре Цркве да заштити природну, традиционалну и универзалну породицу, и да морају пружати отпор неким новим породичним моделима који сматрају да природна женско-мушка веза треба да буде само један модел од неколико“,  извештава патријаршијски сајт.

Неколико европске земље признају неку врсту истополних веза, међу којима су неке и чланице Европске уније. Грчка, православна земља, прошле године уочи Божића усвојила је закон који дозвољава истополне грађанске бракове.

Извор: ОСР (превод Инфо службе)