Рушење конака манастира Светог Василија једна од најсрамнијих страница у историји Црне Горе

Са иконама у рукама и молитвом на уснама, тихо и без иједног попреког погледа монахиње су гледале како им багериста обезбеђен најелитнијом полицијском јединицом у Црној Гори руши дом

Коментаришући рушење конака Светог Василија у Улцињу, архијерејски намесник барски протојереј-ставрофор Слободан Зековић је казао да и у највећој жељи да пажљиво бирајући речи опише јучерашњи догађај тешко може избећи закључак да је рушење светиње коју су мештани са огромном љубављу и жртвом градили раван злочину.

По његовим речима, без обзира на то што је конак срушен, они који су га срушили нису постигли свој циљ.

-До јуче су за новоформирани манастир у Улцињу знали само мјештани, а од јуче зна цијели свијет и иако је првобитни благослов митрополита Амфилохија био да то буде мали манастир са неколико сестара, послије јучерашњег догађаја јављају нам се добри људи из свих крајева свијета са жељом да помогну, када поновна градња буде била могућа, казао је протојереј-ставрофор Слободан Зековић.

Он је нагласио да је држање четири монахиње које чине сестринство пострадалог манастира било толико хришћански достојанствено и храбро да су практично до зуба наоружани припадници противтерористичке јединице поред њих изгледали смешно.

-Са иконама у рукама и молитвом на уснама, тихо и без иједног попријеког погледа су гледале како им багериста обезбијеђен најелитнијом полицијском јединицом у Црној Гори руши дом, казао је, између осталог, протојереј-ставрофор Слободан Зековић за Радио Светигору.

Разговор са протом Слободаном Зековићем, који је водила Оливера Балабан, можете послушати на линку: svestenik-slobodan-zekovic-rusenje-konaka-svetog-vasilija-jedna-od-najsramnijih-stranica-u-istoriji-crne-gore/

Извор: Митрополија црногорско-приморска