Русија - Косово: камен вапи

Дана 21. јануара у 19.00 у Руском дому, ул. Краљице Наталије 33, одржаће се отварање изложбе фотографија: наступ аутора изложбе и презентацију књиге «Косово: Српска Голгота».

Изложба фотографија «Русија - Косово: камен вапи» састоји се од 130 уметничке и репортажне фотографије. Већина радова садржи коментар који говори о сликаном догађају. Део експозиције говори о оскрнављеним и уништеним православним светињама Русије: храмови претворени у гараже и складишта жита; порушени манастири, многобројне запуштене цркве. Друга половина изложбе садржи фотографска сведочанства о животу на Косову: људи који живе у гету; порушени храмови и оскрнављена гробља: плодови мешања НАТО-а у послове туђе државе...

Изложбе о Русији и Србији одржане су:
јун 2004. г. - Москва; новембар 2006. г. - Калуга; мај, новембар 2007. г. - Санкт Петербург; август, октобар 2007. г. - Краснодар; децембар 2007. г. - Москва.
Ево само неких коментара руских посетилаца:
«Ове фотографије се не могу гледати без суза, мислим да сваки хришћанин мора ово да доживљава као сопствену трагедију».
«Човек не може без дрхтања и саосећања да гледа ове фотографије на којима су забележени тренуци из живота, и које вас дирају у срце».
«...Нема, вероватно, ништа страшније од националних конфликата, етничких «чистки». Овде смо све видели очима сведока. И о томе треба говорити и писати у нашој земљи».
«Ужасавајући снимци, али ипак доносе доброту у срца људи».
„Циљ изложбе фотографија је - подршка српске браће и сестара, позив на покајање и уједињење. Православни народи наших земаља морају да буду заједно! Изложба фотографија представља позив на покајање. Ми, аутори пројекта, желели бисмо да посетиоци управо тако и доживљавају ову изложбу. Бог вам Свемилостиви помогао!"

Аутори изложбе су В.В. Крјучкин и Н.А. Батрајева.

У оквиру изложбе фотографија одржаће се презентација књиге руског аутора «Косово: Српска Голгота», издата у Москви (www.kosovo-rus.narod.ru).

Разговор са ауторима изложбе може се обавити после отварања и презентације књиге.
Контакт телефон: 064 242 06 09

Изложба је отворена од 21. јануара до 1. фебруара од 9.00 до 16.00 радним данима.
Адреса: Беoград, Краљице Наталије 33, тел. 2642-178
Улаз слободан