Русија: Откривене две нове бисте цара Николаја II

Бронзана биста Св. цара мученика Николаја II откривена је 16. маја на поседу Преображењске саборне цркве у руском граду Тамбов. Митрополит тамбовски и расказовски Теодосије служио је освећење у присуству свештенства, православних хришћана и монархиста.

Године 1914. цар Николај II посетио је цркву током своје кратке посете Тамбову, где је целивао мошти Св. Питирима Тамбовског. У част овог историјског догађаја стаза је уређена од цркве до извора оближњег бунара, што омогућава верницима да иду корацима последњег руског цара од пре 102 године.

Биста цара Николаја II је представљена у цркви од стране православне мисијског огранка Архиепископије тамбовске.

Друга биста цара Николаја II откривена је 16. маја на Јалти. Бронзана биста је откривена од стране председавајућег Царског православног палестинског друштва Сергеја Степашина, а њоме се обележава 100-годишњица последње посете руског последњег цара Криму.

Митрополит симферопољски и кримски Лазар служио је Литургију у Саборном храму Св. Николаја, након чега је била литија дуж обале где је служено освећење бисте. Свечаности су присуствовали представници општине, општинска одељења за образовање породице, омладине и спорта у Јевпаторији.Присуствовали су и Митрополит симферопољски и кримски Лазар, Митрополит Теодосије и Керча, председник Руске Царске куће ЊЦВ Велика војвоткиња Марија Владимировна, њен син Велики војвода Георгиј Михаилович, и шеф администрације Јевпаторије Андреј Филонов, као и други почасни гости.

Биста је подигнута на иницијативу председника Царског православног палестинског друштва Сергеја Степашина, а по благослову Његовог Високопреосвештенства Митрополита симферопољског и кримског Лазара.

Извор: Православие.ру (превод - Информативна служба СПЦ)