Русија: Прикупљање помоћи за народ Сирије се наставља

Русија: Прикупљање помоћи за народ Сирије се наставља

Са благословом Његове Светости Патријарха московског и све Русије, прикупљање хуманитарне помоћи Сиријском народу је почело кроз напоре Царског православног палестинског друштва (IOPS). Московљани су брзо реаговали на ову иницијативу. Људи су донели одећу, храну, дечију храну и  као и донације у новцу да би помогли онима који тешко проживљају рат у удаљеној Сирији. У манастирима, који су постали места прикупљања помоћи, постављене су кутије за новац. Хуманитарна помоћ која се сакупи у Русији биће предата Његовом Блаженству Јовану Х, Патријарху антиохијском и целог Истока, као и сиријском врховном муфтији Ахмеду Бадредину Хасуну.

Патријарх Кирил је 28. новембра 2012. године у својству председавајућег Одбора почасних чланова IOPS-а, у свом обраћању Одбору IOPS-а, апеловао да се обезбеди хуманитарна помоћ хришћанима у Сирији. Он се сусрео 21. марта 2013. године са Митрополитом хомским Георгијем који је дошао из Сирије, и после овог састанка започета је реализација овог пројекта.

У садашњој ратом опустошеној Сирији, екстремисти су укључени у поступно уништавање хришћанства. Епископ сеиднејски Лука из Антиохијске Православне Цркве је 29. марта 2013. године, изјавио медијима у каквом катастрофалном стању су сиријски хришћани. Он је рекао да је 130.000 хришћана протерано из својих домова до тог дана. На снази је систематско уништавање хришћанских цркава и убијање људи. „Огромна штета је погодила нашу Цркву. Храмови су уништени, полупани, опљачкани. Ако људски живот за криминалце нема никакву вредност, зашто би онда поштедели наше цркве? Наше парохијане нападају и пребијају. Све ове ствари захтевају „законити статус“ јер у току је побуна а нико не протестује“, он каже. Тако на пример, у Хомсу, екстремисти су масакрирали хришћане, притом убивши стотине људи.

Сличне ствари могу да се виде и у другим деловима Сирије. У овој ситуацији народу Сирије је хитно потребна помоћ. Помоћ ће се сакупљати закључно са 10. априлом.

Извор: Московска Патријаршија