Русија прославила Дан народног јединства

На дан празновања Казанске иконе Мајке Божје, 4. новембра 2012. године, Руси празнују Дан народног јединства. Празник је установљен 2005. г. у знак сјећања на изгнање окупатора из Русије и завршетка Смутног времена.

Међурелигиозни савјет Русије је донио одлуку 2004. г. да се Дан народног јединства прогласи за празнични дан. Ту одлуку је подржао Одбор Думе за рад и социјална питања, и на тај начин одлука је стекла статус парламентарне иницијативе.

29. новембра 2004. г. Патријарх московски и све Русије Алексије јавно је подржао иницијативу Думе да се успостави празновање 4. новембра. „Тај дан треба да нас подсјећа како је 1612. године руски народ разних вјероисповјести и националности савладао подјеле, побиједио непријатеља и довео земљу до стабилног грађанског мира“, изјавио је Патријарх Алексије.

Његова Светост Патријарх Кирил у свом слову поводом овогодишњег Дана народног јединства казао је да празнујући 400 година окончања Смуте, „обавезни смо да учимо из свега тога што се десило прије 400 година и да се не враћамо на исте грешке; дужни смо да се надахњујемо великим примјером Патријарха Гермогена, Мињина и Пожарског, тих храбрих заштитника отаџбине, који су организовали моћни народни покрет и ослободили земљу од страних завојевача, и поставили темеље унапређења руске државе и развоја народног живота.“

У Руској Православној Цркви овај дан почиње богослужењем. У Успењском саборном  храму у Кремљу у Санкт Петербургу допремљена је чудотворна копија Казанске иконе Мајке Божје, која је по наредби цара Петра Првог достављена из Москве у нову престоницу – Петроград. „Молићемо се пред том иконом Царице Небеске да закрили нашу земљу, да укријепи вјеру у нашем народу, да заувијек очува њену независност и вјерујемо да ће Царица Небеска показати своју милост према свима нама,“ казао  је Патријарх.

Извор: Митрополија црногорско-приморска