Руска Црква добила на коришћење цркву на 20 година

Према недавно склопљеном уговору, Корсунска епархија Руске Православне Цркве добила је на коришћење цркву у древном манастиру Светог мученика Маврикија на период од 20 година.

Територијална опатија Светог мученика Маврикија, који је погинуо крајем 3. века заједно са римском Тебанском легијом којом је он командовао током прогона цара Максимилијана, најстарији је манастир Западне Европе који функционише, а који је основан 515. године.

Као центар поклоника и за источне и за западне хришћане од древних времена, опатија је велико светилиште хришћанског света. Према старој хришћанској традицији, манастир се држи типика Светог Августина Ипонског (+430)  и територијална је опатија, што значи да је опат у чину бискупа, под чију јурисдикцију потпадају суседне парохије.

По благослову епископа корсунског Нестора, а са пристанком опата и духовног савета манастира, однедавно су свештеници Московске Патријаршије почели да овде служе.

Споразум о уступању манастирске цркве Светог Апостола Јакова Епархији корсунској потписали су у среду опат Јован (Скарсела), манастирски надзорник отац Оливије Родион и отац Августин Соколовски из Саборне цркве Свете  Тројице у Паризу.

Према споразуму о бесплатном коришћењу, у цркви ће се савршавати редовна богослужења током 20 година (што је максимум који дозвољава швајцарски закон) с правом аутоматског продужавања уговора.

Извор: Православие.ру (са енглеског Информативна служба СПЦ)