Руска црква отвара нови манастир у Ингушетији

Свети Синод Руске Цркве је прихваио иницијативу Епископа Макахкале и Грозног Варлаама  да оснује новосинајски манастир у месту Слептсовскаја у Ингушетији. Епископ Варлаам је постављен за игумана манастира, који је једини манастир у Епархији Макахкале, иначе основане крајем 2012. године. Ова епархија се простире не само у Ингушетији, него и у Дагестану и у Чеченији.

Манастир се оснива у области где је скоро 100% становништва муслиманске вере на терену епископске Саборне цркве Покрова Пресвете Богородице у Орджоникиџевскаја станица, где за ово већ постоји инфраструктура.

Манастир је назван Новосинајски и гајиће традиције монаха синаита који уживају гаранције о својој безбедности још од 14. века, у складу са такозваним Мухамедовим ферманом. Према овом документу, за који се верује да га је написао оснивач ислама, хришћани су заштићени „од свакога непријатеља“, „и свако ко покуша да их потчини силом, да свргне њихове епископе и протера монахе из њихових манастира, уништава њихове молитвене домове“ објављује се да је „кривац пред Алахом и бунтовник пред његовим пророком“.

Извор: Pravoslavie.ru