Руска Црква регистровала 130 кршења права православних хришћана у Европи 2015. године

Центар за надгледање, који спонзорише Подворје Руске Православне Цркве при Савету Европе, објавио је извештај о кршењима права и слобода православних хришћана у Европи током 2015. године. Извештај је објављен на енглеском.

„Извештај цитира 143 информативних извештаја који говоре о неких 130 кршења права православних хришћана у Европи, а садржи и публиковане извештаје архијереја православних хришћана и њихових званичних представника, државних и међународних организација у вези овог питања,“ игуман Филип (Рјабјак), представник Руске Цркве при Савету Европе и старији свештеник цркве Свих Светих у Стразбуру, изјавио је за Интерфакс-Религију.

Највећи број кршења права православних хришћана регистровано је на Балкану и у Украјини прошле године, рекао је он.

„Међутим, било је неколико ситуација у Француској, Летонији, Русији и другим земљама Европе.“

Подворје РПЦ послаће примерке извештаја шефовима различитих структура Савета Европе, дипломатским мисијама у Стразбуру и јавним организацијама, истакао је он.

„Такође ћемо да их дистрибуирамо и представимо на догађањима Савета Европе. Наш је интерес да што више људи буде упознато са овим извештајем,“ додао је свештеник.

Он је такође критиковао агенцију РАСЕ, рекавши да он сматра да није довољно урађено да се привуче пажња глобалне јавности на прогон хришћана на Блиском истоку.

Извор: Православие.ру (превод: Информативна служба СПЦ)