Руска Црква тражи да јој се врати Саборна црква Св. Исакија у Петрограду

Руска Православна Црква (РПЦ) потврдила је да су поднели захтев локалним властима у Петрограду да  размотре повраћај Исакијевског собора, Саборне цркве која је тренутно историјски споменик и музеј.

Руски медији наводе да је вест о овом предлогу изазвала велику расправу у руском друштву.

Максим Резник, представник градских власти Петрограда, и који такође председава Одбором за културу града, потврдио је у уторак да је добио информацију о захтеву, који је поднео Митрополит Варсануфије, надлежни епархијски архијереј, за повраћајем градске знаменитости – Саборне цркве.

Градски историјски музеј нема ништа против тога да се Саборна црква уступи РПЦ докле год она не спречава туристе да улазе у ову цркву. Један представник из музеја је навео пример Саборне цркве Св. Василија, која је дуго деловала под окриљем музеја и РПЦ без икакве препреке за туристе, којих је било више хиљада током године дана. Саборна црква је отворена за посетиоце током целе недеље, а цена улазнице је тренутно 250 рубаља или слободан улаз недељом за време богослужења.

Цар Александар I је наредио познатом архитекти Августу де Монтферану да сагради Саборну цркву на тргу Св. Исакија. Изградња Саборне цркве трајала је 40 година, од 1818. до 1858, и коштала је невероватних милион златних рубаља. Саборна црква Светог Исакија је највећа саборна црква у Петрограду. Она је највећа православна базилика и четврта највећа катедрала на свету. Посвећена је Св. Исакију Далматском, свецу заштитнику Петра Великог, који је био рођен на празник овог свеца.

Током совјетског периода са катедрале су скинути верски мотиви. Године 1931. она је претворена у Музеј историје религије и атеизма. Током Другог светског рата купола је префарбана у сиво да би не би привлачила пажњу непријатељских авиона. С падом комунизма музеј је уклоњен и успостављено је нормално богослужење у катедрали, али само у левој капели ове богомоље. Главни део катедралне цркве се користио само за службе у време празника.

Богослужење је враћено у Саборни храм Св. Исакија 1990. године, после дуже од 59 година. Од пада Совјетског Савеза 1991. године неколико значајних опела је одслужено у катедрали, међу којима и сахрана Великог Војводе Владимира Кириловича 1992. године и царице Марије Фјодоровне 2006. године.

Тренутно, власник ове Саборне цркве је град и део је споменика градског музеја заједно са Црквом Спаситеља у крви, саборним храмовима Св. Самсона и Смолнија. Градски оци тренутно разматрају могућност повраћаја саборног храма у Смолнију РПЦ.

Извор: Православие.ру