Руска Црква води дијалог са иранским Исламом

Руска Црква води дијалог са иранским Исламом
Руска Црква води дијалог са иранским Исламом
Руска Црква води дијалог са иранским Исламом
Руска Црква води дијалог са иранским Исламом

Сходно одлуци Свештеног Синода Руске Православне Цркве, делегација ове Цркве отпутовала је 24. августа 2014. г. у Иран, где ће учествовати у раду Заједничке руско-иранске комисије за дијалог „Православље – Ислам“. На челу делегације је  Архиепископ пјатигорски и черкески Теофилакт, а у њеном саставу су, између осталих, протојереј Владислав Ципин, професор Московске духовне академије, протојереј Сергије Звонаров, секретар у Одељењу за спољне црквене односе, и још два лица од којих је једно стручњак са Оријенталног института при Руској академији наука.

На аеродрому је госте дочекао архимандрит Александар (Заркашев), старешина Саборне цркве св. Николаја у Техерану, затим представници Амбасаде Руске Федерације, као и сарадници Организације за неговање исламске културе  и веза са директором Центра за међурелигијски дијалог Али Мухамедом Хелмијем на челу.

Руска делегација је посетила Амбасаду РФ, где ју је примио амбасадор Л. С. Џагарјан. Архиепископ Теофилакт је изложио програм предстојећег дијалога са иранском страном, а уз то, упознао г. амбасадора са ставом Руске Цркве по актуелним питањима која се тичу међурелигијског дијалога са земљама исламског света. Гости су у наставку посетили историјску дворану у самој Амбасади где је одржана Техеранска конференција 1943. г. уз учешће Јосифа Стаљина, Теодора Рузвелта и Винстона Черчила.

Истога дана чланови делегације су одслужили Божанску литургију у цркви св. Николе у Техерану. Богослужењем је обележена 70-годишњица освећења темеља овога храма. Служби Божјој су присуствовали службеници при Амбасади, као и стални парохијани из броја потомака руске емиграције. Архиепископ Теофилакт је подарио цркви два комплетна свештеничка одјејања и два комплета богослужбених утвари.

***

У Персији је 1917. г. било више од 50 руских православних храмова. После револуције 1917. у руке совјетске власти прешла су сва имања Руске императорске мисије са свима зградама које су се налазиле на тим поседима, а међу њима и православни храмови при амбасадама и конзулатима, које су затворили. Руска заједница у Персији је знатно порасла од тог времена услед многих емиграција из совјетске Русије.

Тридесетих година прошлога века у Техерану  је устројен храм при једној кући посвећен св. Николају, но он није могао примити све парохијане, нарочито не о великим празницима.

Фебруара месеца 1941. у северном предграђу Техерана, наспрам Мисије САД, руска заједница је купила плац за храм. 21. августа 1941. одржан је свечани чин полагања камена темељца за нови храм. Године 1944. ова црквена општина је прешла у јурисдикцију Московске Патријаршије, а 1955. јеромонах Александар, сада архимандрит, постављен је за старешину храма.

Извор: Московска Патријаршија

(приредио Радомир Ракић)