Руска Дума поводом преразматрања статуса Свете Софије

Фото: pixabayРуска Дума позива посланике Велике националне скупштине (Парламента) Турске да утичу на државне власти приликом разматрања измене статуса Саборне цркве Свете Софије у Цариграду и да не допусте могућу штету. Текст њиховог обраћања објављен је у уторак 7. јула 2020. године.

У обраћању турским посланицима истиче се да је Света Софија „изванредни споменик византијске културе, светско ремек-дело, уврштено у списак Светског наслеђа Унеска“. Поред тога, посланици кажу да је „овај храм-музеј један од најпосећенијих дестинација руских туриста у Цариграду“.

Посланици Државне думе су уверени да је „неопходно предузети све неопходне кораке како би се спречила штета која би могла настати брзом променом статуса овог светског музеја“, каже се у саопштењу. Они наглашавају да „дубоко цене пријатељску природу руско-турских односа који су посебно важни за народе... (Руске Федерације и Турске) у тешким временима све већих геополичких и других противречности изазваних пандемијом ковид-19“.

Руски парламентарци траже од посланика Велике народне скупштине Турске да „свеобухватно анализирају тренутну ситуацију“ и позову одговорне да „када одлучују о статусу музеја Аја Софија у Цариграду, покажу мудрост и не преиспитују одлуку оснивача савремене Турске Мустафе Кемала Ататурка која је на многе године преокренуло Свету Софију у симбол мира и међурелигијске хармоније.

Извор: Pravoslavie.ru (са руског Информативна служба СПЦ)