Руска фондација доноси благодатни огањ из Јерусалима на Крим

Задужбина Светог Андрије Првозваног организовала је пренос Светог Огња из цркве Светог Гроба у Јерусалиму на Крим.

„ На радосни васкршњи празник, Благодатни Огањ биће донесен у Симферопољ и Севастопољ где ће га дочекати представници локалне епархије, званичници Крима и Севастопоља, као и морнари Црноморске флоте,“ како је Задужбина пренела Интерфаксу.

Задужбини ће стићи 19. априла благодатни огањ специјалним летом поводом Васкршње патријаршијске службе у Саборној цркви Христа Спаситеља.

Делегација Задужбине коју  предводи председник одбора повериоца, генерални директор Руске Железнице Владимир Јакунин, и викар Патријарха московског и све Русије, Епископ воскресенски Сава, путоваће у Јерусалим да би преузели светињу.

У 2014. години светиња би требала да обиђе епархијска седишта Руске Цркве у Петрограду, Талину, Архангелску, Барнаулу, Белгороду, Волгограду, Воронежу, Владивостоку, Јекатеринбургу, Иркутску, Кемерову, Кострому, Краснојарску, Курску, Липетску, Магадану, Мурманску, Нижњем Новгороду,  Новосибирску, Орјолу, Перму, Рјазану, Пскову, Саратову, Ставропољу, Тамбову, Тули, Чебоксарију, Јарослављу, Петропавловск-Камчатскију, Ростову на Дону, Хабаровску, Јужно Сахалинску, Јакутску и другим.

Такође ће Андреј Прус, директор Руског центра „Н.И. Бородина“ у Милану, у Италији, однети Благодатни Огањ у Рим касније током ове године.

Благодатни огањ је чудо које се дешава у цркви Светог Гроба у Јерусалиму на Велику суботу. Овај догађај је први пут описао руски монах Данило који је отишао на поклоничко путовање у Свету Земљу у раном 12. веку.

Извор: Правмир