Руска Православна Црква помогла пострадале у поплавама

Свјатејши Патријарх московски и све Русије Кирил упутио је Свјатејшем Патријарху српском Иринеју посланицу у којој му излаже шта је све Руска Православна црква предузела ради указивања помоћи пострадалима од поплава у Србији и изразио своју солидарност са српским народом.

Ваше Свјатејшество, возљубљени сабрате и саслужитељу код Престола Божјег!

Срдачно Вас поздрављам уз жеље мира и благодатног укрепљења Ваших душевних и телесних сила. Са жаљењем сам сазнао о невољама које је поднела Ваша Богом спасајема паства услед катастрофалних поплава. Након извештаја средстава јавних информација, добио сам и писма Вашег Свјатејшества, испуњена болом и саосећањима за људе који су жртве стихије.

Без одлагања почело се са прикупљањем средстава и различитих видова помоћи за нашу браћу у невољи. Синодално одељење за црквено милосрђе и социјално служење Московске Патријаршије и Подворје Руске Православне Цркве у Београду добили су одговарајуће упутство. Од 19 до 21 маја 2014. године, кад је поплава била досегла свој врхунац, они су доставили прву испоруку помоћи у хигијенским средствима, храни и одећи за градове Шабац, Свилајнац и Лајковац.

У одговору на мој апел свима верним чедима наше Цркве проведено је прикупљање прилога ради подршке пострадалих у Србији. Прибављена средства у висини од више од 27 милиона рубаља биће уплаћена на специјални рачун Српске Православне Цркве.

Благодарим Вашем Свјатејшеству на топлим речима о Руској Православној Цркви, израженим у Вашим писмима. Заједно са једноверним српским народом молимо се Цару мира и Спасу душа наших за покој душа жртава поплава и опоравак пострадалих, за оне који су остали без крова, за ниспослање озго утехе свима како би се утешили сви који су изгубили своје рођаке и ближње.

Наша помоћ представља израз солидарности са оним напорима које већ предузимате Ви, Ваша Светости, архипастири, пастири и верна чеда свете Српске Цркве. И сада се пројавило свету да је Црква Светога Саве била и остала нада духовног опстанка српског народа. На њој, као на неразоривом камену изграђен је њен карактер, који се одликује бодрошћу, чврстином, готовошћу на узајамно помагање. И у часу невоље, када удари дажд и надођоше воде, та кућа не паде, јер беше утемељена на камену (Матеј 7,25).

Господ наш Исус Христос, Извор и Дародавац сваког добра, нека ниспошље многострадалном српском народу снаге да надвлада последице стихије и успостави миран живот.

С братском љубављу у Господу,

Патријарх московски и све Русије

+ КИРИЛ

 (припремио Радомир Ракић)