Руска Православна Црква прикупила новац за жртве оружаног сукоба у Сирији

Руска Православна Црква уплатила Антиохијској Патријаршији прикупљена средства за жртве оружаног сукоба у Сирији

Одељење за црквене добротворне сврхе и социјалну службу Московске Патријаршије почетком августа 2013. године пренело је на рачун Антиохијске Патријаршије 1.320.407 долара. Ова средства су прикупљена, са благословом Његове Светости Патријарха московског и све Русије Кирила, у храмовима Руске Православне Цркве. Новац ће бити употребљен за помоћ жртвама рата у Сирији.

- Не постоји ништа изненађујуће у томе што велика Руска Црква и велики руски народ увек подржавају своју сестру Антиохијску Цркву. Са великим разумевањем за патњу сиријског народа покренули су велик хуманитарну акцију, рекао је Патријарх антиохијски и свег Истока Јован у писму које је 21. јула  2013. годиме упутио Патријарху московском и све Русије Кирилу. Поглавар Антиохијске Цркве је изразио највеће поштовање и дубоку захвалност за организовање прикупљања помоћи за пострадале у Сирији, као и уверавање да ће расподелити средства по детаљном плану и направити извештај за шта су прикупљена средства потрошена.

Крајем јуна, са благословом Његове Светости Патријарха московског и све Русије Кирила, у свим храмовима је почело прикупљање помоћи за жртве сукоба на Блиском истоку. Донације су дошле из свих епархије, парохија и манастира, као и од појединаца из многих градова (Калињинград, Владивосток, Јекатеринбург, Сиктивкар, Саранск, Мурманск, Псков, Оренбург, Волгоград, Тула и друге). Помоћ је стигла чак из Кримска, чији становници су доживели у последњих годину дана разорне поплаве. Такође, на рачун Одељења за црквене добротворне организације и социјалну службу стигла су средства из Израела, Јерменије, Италије, Немачке и других земаља.

Извор: Московска Патријаршија