Руска Православна Црква шаље свештеника у Јужну Кореју

Руска православна црква послаће до Божића у Јужну Кореју свештеника за вјернике који говоре руски акоји су до сада посјећивали храмове Константинопољског патријархата. То је одлучено у вези с прекидом општења РПЦ с Фанаром због његових дејстава у Украјини, саопштио је у петак председник Одјељења за спољне црквене везе Московског патријархата митрополит волоколамски Иларион који се налази у посјети Сеулу.

„Кореја је држава гдје је до 1950. године дејствовала Руска духовна мисија, основана још у XIX вијеку. Но, потом је она била упражњена, а њена имовина је предата Константинопољском патријархату. Донедавно су наши вјерници духовно служили у храмовима тога патријархата, али је то сада постало немогуће. Због тога ћемо већ до Божића у њу послати свештеника, који ће касније формирати пуноправну парохију. То ватрено ишту мјесни вјерници који су ми предали петицију с мноштвом потписа“, изјавио је митрополит Иларион у интервјуу православном портали „Иисус„.

Он је назвао парадоксалном ситуацију да у Сјеверној Кореји, у којој је атеизам званична идеологија, постоји пуноправна парохија Руске цркве са својим храмом, док у Јужној нити има храма нити парохије. „Ми ћемо исправити ту ситуацију“, додао је он.

Раније је патријарх московски и све Русије Кирил именовао свештеника за храм при руској амбасади у Цариграду за организовано пастирско старање о вјернима и савршавање редовних богослужења. То је такође урађено због немогућности евхаристијског општења с Константинопољем.

Извор: Митрополија црногорско-приморска