Руска Православна Црква званично осудила самопроглашену независност Косова

Синод РПЦУ Москви је јуче под предстојатељством Његове Светости Патријарха московског и све Русије Г. Алексија II отпочело редовно заседање Свештеног Синода Руске Православне Цркве.

Првог дана заседања Свештени Синод Руске Православне Цркве донео је званичан документ којим се осуђује самопроглашење независности Косова и одвајање српске територије од матице. Овим чином, истакнуто је, изражава се дубока и искрена солидарност са православном земљом Србијом у вези са одвајањем једног њеног историјског дела државне територије, који је како у историји, тако и дан-данас, био и остао духовни, културни и етнички центар свих Срба. Свештени Синод је исказао исте ставове поводом овог грубог кршења међународног права као и Свети Синод Српске Православне Цркве. У овом званичном документу пише да ће се Свештени Синод трудити да свим облицима помоћи изађе у сусрет братском српском народу, који жели да очува територијалну целовитост сопствене државе. Још једном је истакнут став Његове Светости Патријарха Алексија II, који је изречен у фебруару ове године, да би једнострано признавање новоформиране квазидржаве пробудило сепаратизам у свим деловима света и довело до трагичних последица.

Такозвана Косовска декларација о независности је против-историјски догађај који угрожава светску равнотежу и води ка трагичним догађајима у областима на свим меридијанима, у којима постоје сепаратистичке тежње.

Овим званичним документом Свештени Синод Руске Православне Цркве показао је да је Црква Христова Једна, Света, Саборна и Апостолска и да је Црква Једно Тело које не може да буде индиферентно према животу и страдању свих сестринских Цркава. Тако је показано једномислије у тренуцима искушења и прогона не само Српске Православне Цркве, већ и свих православних широм света.