Руска школа у Никшићу

У Никшићу је у четвртак 24. октобра 2013. у Црквено-народном дому Светог Василија Острошког одржана конференција за новинаре на којој је било ријечи о пројекту руске школе у овом граду.

Активности ове школе, која је почела у уторак 22. октобра, а трајаће до суботе 27. овог мјесеца, одвијају се у Парохијском дому Светог Василија Острошког. Руску школу осмислила је Фондација "Руски лик“, чије сједиште је у древном руском граду Тверу, у близини Москве, казао је, на конференцији за новинаре, књижевник Милутин Мићовић, у име Црквене општине Никшић.

"Идеја ове школе јесте обнављање културног и духовног заједништва између руског и српског народа, конкретно, између Русије и Црне Горе. Групу из Русије предводи проф. др Алексеј Баранов, директор Колеџа у граду Твер, који дјелује у оквиру Министарства културе тверске области. Са њим у групи је једанаест чланова. Програм активности усмјерен је на упознавање руске културе, почевши од комуникативног језика, затим представљање руске историје и културе, домаће радиности, фолклора, игара и пјесама“.

"Како би употпунили рад школе ангажовани су чланови Братства православне омладине Светог Василија Острошког. Са наше стране допринос активностима даће неколико предавача и професора, који ће говорити о историјским и дипломатским везама Црне Горе и Русије, о нашем народном епу као носиоцу културног идентитета, о језику, словенском језику који се кроз вјекове гранао и добијао своје словенске варијанте. На тај начин указаћемо да припадамо једном језику, једној култури, која је на великом простору словенских народа кроз историју добила свој одређени карактер“, нагласио је Мићовић.

Идеја о покретању овакве једне школе проистекла је из сусрета и дружења приликом Фестивала словенске поезије и културе, који се сваке године одржава у Тверу, а који води г.ђа Јелена Шевченко, министарка културе ове области. Руска школа у Никшићу представља у суштини, конкретизацију тих заједничких идеја.

На конференцији је учествовао и проф. др Алексеј Баранов, који је истакао да је овај пројекат замишљен у сврху уједињења словенских народа, а реализује се захваљујући г.дину Милутину Мићовићу и Елени Шевченко.

"У програму који смо осмислили заступљени су разни облици активности, што укључује часове руског језика, руске културе, мастер класе и заједничке активности. Из свега тога, произлази учешће у култури са обје стране, укључивање наших пријатеља из Никшића у руску културу и њихово укључивање у нашу. Ту смо већ два дана и оно што смо за то вријеме урадили показује колико тога заједничког имају наша два народа у језику, традицији, историји. У завршници овог пројекта биће одржан велики концерт у којем ће наступити сви учесници. Из школе ћемо изабрати пет најбољих учесника, који ће потом посјетити Твер почетком идуће године. То путовање ће организовати Фонд "Словенски лик“.

"Морам да истакнем да нам је свима драго што смо овдје и што нас спаја иста вјера. Захваљујемо организатору и домаћину Православној црквеној општини Никшић на пажњи коју нам указују и надамо се да је овај пројекат само почетак наше сарадње“, напоменуо је др Баранов.

Активности пројекта биће крунисане у суботу 27. октобра заједничким концертом у Дому Светог Василија Острошког у Никшићу, који ће почети у 19 часова. Чланови руске групе представиће се својим народним играма, пјесмама и инструментима, док ће нашу културу представити црквени хорови из Никшића, као и талентовани појединци: гуслари, виолинисти, солисти на клавиру и соло пјевачи.

Гости из Твера, са својим домаћинима, посјетили су Саборну цркву Светог Василија Острошког у Никшићу, коју је краљ Никола подигао 1900. године захваљујући, управо, помоћи Синода Руске Цркве и руског цара. Планирано је да, по завршетку рада Школе, посјете манастир Острог, Цетињски манастир и само Цетиње, град који својим бројним културно-историјским споменицима свједочи историјске везе Русије и Црне Горе.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка