Руска Загранична Црква хиротонисаће новог архијереја

На заседању Свештеног Синода Руске Цркве у Даниловском манастиру у Москви 30. августа 2019. одобрен је избор за једног архијереја Руске Заграничне Цркве са службом у Америци.

Према договору о канонском општењу од 17. маја 2007. године, архијереје Руске Заграничне Цркве „бира њен Архијерејски Сабор или у случајевима предвиђеним уредбама Руске заграничне Цркве њен Архијерејски Синод. Такве изборе потврђују у складу са канонским прописима Патријарх московски и све Русије и Свештени Синод Руске Православне Цркве.“

Тако је овог пута Свештени Синод потврдио избор архимандрита Јакова (Коразе) за архијереја Соноре, викара Западноамеричке епархије. Место и време његове хиротоније одредиће епископи Заграничне Цркве.

Архимандрит Јаков (Кораза) је старешина старе Саборне цркве Пресвете Богородице “Радост свих жалосних“ у Сан Франциску. Он је прешао у православље из лутеранства 1979. док је студирао политичке науке. Био је ђакон при овој катедрали од 1984, а јеромонах од 2004. године. Познат је и по томе што води поворке поклоника у Сан Франциску на поклоњење Светом Јовану Шангајском.

Извор: Orthochristian.com (са енглеског Информативна служба Српскe Православнe Црквe)